Helyi közélet

2016.01.15. 17:03

Képzelt ügyek képzelt tárgyalásai

Debrecen - Az igazságszolgáltatás működésével ismerkedhettek középiskolások.

Debrecen - Az igazságszolgáltatás működésével ismerkedhettek középiskolások.

Bírósági tárgyalásokat „szimuláltak” diákoknak a Debreceni Ítélőtábla Aulájában pénteken. A 8 debreceni középiskolából érkezett 130 gyereknek olyan helyzeteket játszottak el amelyek velük is megtörténhetnek.

Per a telefon miatt

Előbb a Hajdúböszörményi Musical Amatőr Színjátszótársulat tagjai, valamint dr. Csontos Tibor, a Hajdúböszörményi Járásbíróság elnöke egy polgári ügy tárgyalását mutatta be. A per tárgya egy interneten vásárolt mobiltelefon volt, melyről a felperes színész azt állította, hogy nem azt kapta mint amit megrendelt, ráadásul egy idő után elromlott a telefon töltője. Ezért egyebek mellett szerette volna a vételárat visszakapni. Az alperes színész ezzel szemben például azzal érvelt, hogy a vevő pontos tájékoztatást kapott a termékről, amelynek hibás tartozékát még ingyen ki is cserélték.

Az ítélethirdetés előtt a bíró arra kérte a hallgatóságot, hogy kézfeltartással szavazzanak, szerintük kinek van igaza az ügyben. A többség a telefon forgalmazóját támogatta. A bíróság ezzel egyetértett, az alperes javára döntött.

Utcai támadás

Ezután egy büntető ügy tárgyalása következett melyet Dr. Hornyák Zsolt, a Debreceni Járásbíróság bírája tárgyalt és a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjai adtak elő. A vád szerint Debrecenben éjszaka egy fiatal párt megtámadott másik három, kábítószer hatása alatt álló fiatal és erőszakosan pénzt követeltek tőlük. A „vádlottakat” fegyőrök vezették be a tárgyaló terembe. Az ítélet szerint az első rendű vádlott 6 év, a másodrendű 4 év 6 hónap, a harmadrendű vádlott pedig 2 év 6 hónap szabadságvesztést kapott. Plusz valamennyiüket évekre eltiltották a közügyek gyakorlásától.

Az ítélethirdetés után a bíró ekkor is arról érdeklődött a közönségtől, hogy kellően kemény-e a büntetés? A diákok többsége kézfeltartással úgy szavazott, hogy túlságosan szigorú az ítélet. Erre a bíró ismertette az erre vonatkozó jogszabályt, mely erre adott lehetőséget.

HBN-OCs


Miért kell?

Dr. Tóth Ildikó, a Debreceni Törvényszék elnökhelyettese lapunknak elmondta: a rendezvényt a 2012-ben elindított nyitott bíróságok programsorozat keretében tartották, melynek több célja is van. Az egyik a bíróságok munkájának, szervezetének bemutatása, a másik például a bírói, az ügyészi és az ügyvédi feladatok megismertetése. Azt is szeretnék ha a fiatalok ezáltal némi jogi alapismeretet szereznének és nem válnának bűncselekmények áldozataivá, vagy elkövetőivé. Nem utolsó sorban pedig a jogi pályákra is fel akarják hívni a pályaválasztás előtt állók figyelmét – ismertette dr. Tóth Ildikó.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában