Helyi közélet

2016.01.22. 10:26

Idő- és munkaigényesek a pénzügyi zárások

Debrecen - A magyarországi vállalatok egyötöde még mindig manuálisan vagy Excel-alapon zár.

Debrecen - A magyarországi vállalatok egyötöde még mindig manuálisan vagy Excel-alapon zár.

A cégek 80 százaléka házon belül végzi a pénzügyi zárást, 50 százalékuk 4-10 ember bevonásával. A pénzügyesek rövidebb, átláthatóbb és automatizált folyamatokat szeretnének.

Sokakat köt le

Szívesen csökkentenék a pénzügyi zárásra fordított idő és munka mennyiségét a magyar vállalkozások – derül ki az LLP Hungary felméréséből. Az ezer hazai közép- és nagyvállalat bevonásával elvégzett telefonos kutatás rávilágított: még a tőkeerős hazai cégek több mint 20 százaléka is Excel-táblák segítségével vagy manuálisan végzi a pénzügyi zárásokat. A megkérdezett vállalkozások felénél pedig 4-10 ember munkáját is igénybe veheti a zárás lebonyolítása, ami a tetemes munkaidő-ráfordításon kívül jelentős hibakockázatot is rejt.

Kritikus időszak

A kutatás során 1166 hazai közép- és nagyvállalatot kérdeztek meg, köztük tőzsdén jegyzett vállalatokat, hazánkban működő SSC-ket, meghatározó észak- és nyugat-európai, amerikai, japán, illetve dél-koreai tulajdonossal rendelkező vállalkozásokat, valamint a magyar TOP 600-as lista cégeit. A kutatásból kiderül, hogy a vizsgált cégek közel negyede problémásnak találja saját pénzügyi zárását: 9 százalékuk a ráfordított időt, 3 százalékuk az automatizálás hiányát, 2 százalékuk a magas hibakockázatot, további 9 százalékuk pedig a folyamat komplexitását jelölte meg elsődleges problémaként. A felmérés eredményei megerősítik, hogy a zárás időpontja a pénzügyi osztályok működésének legaktívabb és legkritikusabb időszaka.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában