Helyi közélet

2016.01.29. 07:22

Gyászol a debreceni gimnázium, nyugalmat szeretnének

Debrecen - Pszichológus, pedagógusok, lelki segítők beszélgetnek a diákokkal a debreceni iskolában.

Debrecen - Pszichológus, pedagógusok, lelki segítők beszélgetnek a diákokkal a debreceni iskolában.

– Szeretném tisztázni, hogy a lányom nagyon szeretett ebbe az iskolába járni, szerette a barátait, tanárait. A lányom az elvesztett barát, szerelem miatt vetett véget az életének. Próbáltuk pszichológussal, pszichiáterrel kezeltetni, de ellenállt. Szomorú leírnom, de a gyermekem azt mondta, elvesztette a másik felét. Nem hibáztatom az iskolát, nem hibáztatok senkit. Szeretném, ha mindenki befejezné a találgatásokat, senki ne törjön pálcát más felett – így reagált annak a 15 éves lánynak az édesanyja egy, a Ripost által közzétett Facebook-bejegyzés szerint, aki január 19-én önkezével vetett véget életének. A debreceni Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjának halála valószínűleg összefügg azzal, hogy osztálytársa, egyben nagyon közeli barátja novemberben öngyilkos lett. Hogy a szintén 15 éves fiú miért tette, arról a Naplónak is csak közvetett információi vannak, ezért ebbe nem is szeretnénk belemenni. A lány édesanyja azt írta, az ő gyermeke harmonikus, szerető családban élt.

Az elcsendesülés napjai

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működő tanintézmény csütörtökön közleményt adott ki, melyben hangsúlyozzák: munkatársaik, diákjaik mély megrendüléssel osztoznak a fiatalok tragikus halálát gyászoló családok fájdalmában. – A közvetlen tények tárgyszerű feltárása, a körülmények pontos vizsgálata a rendőrség feladatkörében zajlik. Már az első haláleset óta az iskola lelki vezetője, az iskolapszichológus az intézmény pedagógiai programjának megfelelően a közvetlenül érintett diákközösséggel folyamatosan foglalkozik, az intézmény egészét átfogó kríziskezelést külső szakemberek segítik, az intézmény szorosan együttműködik az egészségügyi, rendőrségi szakemberekkel. A rendkívüli válsághelyzetben a fenntartó külön támogatásról gondoskodik, lelki támogatást és szakmai segítséget egyaránt biztosít – írják.

Szülőként, pedagógusként, segítőként – folyatódik a közlés – újabb és újabb kihívásokat élünk meg a serdülő gyermekek lelki és testi változásaival és az ezekből következő kritikus helyzetek kezelésével kapcsolatban. A kamaszkori öngyilkosságok hátterében összetett okok, pszichológiai, környezeti és társadalmi faktorok együttese áll. Hálás szívvel köszönjük mindazok támogatását, imádságát, segítő szavait, akik a mindannyiunkat megrázó tragédia feldolgozásához – felelős módon – biztosítják az olyannyira szükséges nyugalmat, elcsendesülést ezekben a nehéz napokban.

HBN


Figyeljünk önmagunkra és a környezetünkben élőkre!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában