Helyi közélet

2016.01.15. 14:02

Európában már fertőz a vírus

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Európában már megkezdődött az influenzavírusok terjedése. Hazánkban még időben van, aki védőoltást szeretne kérni.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Európában már megkezdődött az influenzavírusok terjedése. Hazánkban még időben van, aki védőoltást szeretne kérni.

Az Országos Epidemiológiai Központ heti jelentése szerint hazánkban még nincs influenza-aktivitás, így még nem késtek el azok, akik védőoltással szeretnének védekezni a kellemetlen tünetekkel járó, és akár súlyos vagy halálos szövődményekhez is vezető betegség ellen. A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 2016. január 4. és 10. között az országban 7400 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – adta hírül az ÁNTSZ.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös jelentése szerint a 2015/16-os influenza szezonban december közepén a kontinens északi és déli részén megkezdődött az influenzavírusok terjedése.

A légzőszervi szövődményhez vezető fertőzések többsége az influenza A(H1N1)pdm09 vírushoz köthető. Az elmúlt szezonhoz képest egyelőre jóval kisebb arányban igazolták a A(H3N2) influenzavírus kóroki szerepét. Érdemes kiemelni, hogy az A(H3N2) altípusú influenzavírus jellemzően az időseknél okoz súlyos szövődményeket, illetve haláleseteket, míg a A(H1N1) influenzavírus inkább a fiatalabbakra, egyébként egészséges felnőttekre veszélyesebb. Mint arról már korábban is írtunk, tudományos vizsgálatokkal alátámasztott tény, hogy az influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás. A védettség kialakulásához 10-14 nap szükséges. Aki eddig még nem tette meg, de a következő napokban kéri a védőoltást, számíthat rá, hogy mire az influenzajárvány eléri Magyarországot, szervezete már felkészül a fertőzés elleni védelemre.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában