Helyi közélet

2016.01.10. 09:37

El se hinné, mi mindenre jó a birsalma

Hajdú-Bihar - Méltatlanul elhanyagolt kincsünk, ez a Kaukázus környékén, Iránban, és Turkesztánban őshonos gyümölcs.

Hajdú-Bihar - Méltatlanul elhanyagolt kincsünk, ez a Kaukázus környékén, Iránban, és Turkesztánban őshonos gyümölcs.

A birsalma alakjában ugyan hasonlít az almára, színében és ízében azonban jelentős eltéréseket mutat. Jellemzően sárga színű, íze fűszeres és enyhén fanyar, de ez a fanyarság a teljesen érett gyümölcsnél eltűnik. Két alfajtája létezik: a birsalma és a birskörte, melyek pusztán alakjukban különböznek. Nyersen kemény húsú, fanyar, és ilyen marad akkor is, ha színe már sárgásra változik. Számos magyar nemesített fajtája ismert; például a Bereczky birs, a leskováci birs, a konstantinápolyi birs, az angersi birs, a Champion birs és a mezőtúri birs. Húsában sok a csersav, a szénhidrát, ugyanakkor energiatartalma alacsony. C-vitamin-tartalma felülmúlja az almáét, és legnagyobb értéke, hogy nagyon magas a pektintartalma, ami fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében – megköti a káros anyagokat, szabályozza az emésztést, megakadályozza a kellemetlen székrekedés kialakulását, segíti a gyomor működését, kiegyensúlyozza az anyagcserét, rendben tartja a vér koleszterinszintjét.

„Macskajajra” is jó

Használhatjuk hűsítőnek, nyugtatónak szemre, bőrre, égési sebre, fagyásra, sőt reumás tünetekre is. A magjából készült vizes oldat hasznos a gyomor- és toroknyálkahártya gyulladásainak kezelésére. Tartalmaz A- B1-, B2-,C-,és E- vitamint, foszfort, káliumot, vasat és kalciumot. Készíthető belőle lekvár, gyümölcssajt, finom ivólé, kompót és pálinka. Aki teheti, kóstolja meg másnaposság esetén is!

- Faar Ida -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában