Helyi közélet

2016.01.09. 19:30

Jövendőt is mondtak a farsangnyitó dalidón

Debrecen - Különböző állomáshelyeken ismerkedhettek a mesterremekekkel.

Debrecen - Különböző állomáshelyeken ismerkedhettek a mesterremekekkel.

2012-ben született újjá a cívisvárosnak az a régi hagyománya, amikor a vízkereszt utáni első hétvégén „Dalidót” rendezett. Ilyenkor a céhek mesterei, legényei, inasai együtt ünnepeltek a város polgáraival, jelmezes felvonulást és táncmulatságot tartottak. A Debreceni Dalidónak köszönhetően újra láthatóvá válnak azok a kincsek és értékek, amelyeket a máig alkotó debreceni kézművesek és népi iparművészek birtokolnak, illetve régi, elfeledett ételeket is meg lehet kóstolni. Idén január 9-én újra láthatóvá válnak azok a kincsek és értékek, amelyeket a cívisváros őriz több száz éve hagyományaiban.

A Kölcsey Központban szombaton délelőtt kilenc órától egészen délután két óráig tartott a IV. Farsangnyitó Debreceni Dalidó. A rendezvény különlegessége volt, hogy Klik Debreceni Tankerületének és a Debreceni Szakképzési Centrumának az iskolái is résztvevői voltak, mivel ez a nap a farsangnyitó vigadozás mellett a kézművesség és a szakmák dicséretének napja is volt.

A Baltazár Dezső téren a mechwartos kovácsmesterek és inasok szerencsepatkókkal várták a hideget jól tűrő farsangi kompániát, a farsangi étkek mesterei pedig olyan régi, autentikus debreceni ételeket kínáltak, mint a kenyércipóban tálalt vetrece. A Debreceni Szakképzési Centrum Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközépiskolája például tréfás jövendőmondó pagodát üzemeltetett, a majom éve jegyében horoszkópot kínáltak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában