Helyi közélet

2016.01.17. 16:05

Bálozott egyet Debrecen, a város borai is meglettek

Debrecen - Az ünnepi rendezvényen a városi televízió több díját is átadták.

Debrecen - Az ünnepi rendezvényen a városi televízió több díját is átadták.

A politika, az üzleti és a tudományos élet szereplői mellett elsősorban hivatalvezetőkkel, polgármesterekkel, sportolókkal találkozhatott az, aki meghívást kapott Debrecen Báljára vagy „kicsengette” a 20 ezer forintos belépőjegyet. Az elegáns, de a hivalkodást mellőző rendezvénynek a Kölcsey Központ adott otthont szombat este; háromnegyed hét körül kisebb csoportot narancsszínű lufival láttunk álldogálni a bejárat közelében, de csendben voltak és olyan békésnek tűntek, hogy nem volt világos, demonstrálni érkeztek „a fényűzés” ellenében, mint tavaly vagy csak a puszta érdeklődés hozta őket.

Meglesz az óvodabővítés

Dr. Papp László már odabent, köszöntőjében emlékeztetett: immár második esztendeje, hogy Debrecen városa az egyetemmel és a megyei kereskedelmi- és iparkamarával karöltve rendezi meg Debrecen Bálját. Miként tavaly, úgy a polgármester ezúttal hangsúlyozta, a rendezvény nemcsak szórakoztatni kíván, hanem jótékony céllal is szerveződött: ezúttal a kárpátaljai Salánk község óvodabővítését tűzték ki célul (2015-ban a Szent Márton Gyermekmentő Alapítványnak gyűjtöttek 8 milliót).

Debrecen közgyűlése tavaly októberben 21 millió forintot már megszavazott a körülbelül 3 és fél ezres községnek, ez az összeg azonban csak a költségek mintegy 70 százalékára elegendő. Most, bár még nem tudni, mennyi pénz jön össze, Papp László szerint feltehetően elegendő lesz a sok éve halogatott bővítés kivitelezésére.



A polgármester örömét fejezte ki a bálozók nagy száma miatt (a tavalyi 650 után most 740 vendéget fogadtak).

Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora szellemes, tapsot arató beszédében a bálozás és a görög istenek viszonyát fejtegette különös tekintettel a láthatatlan Ámorra, a szerelem istenére, akinek jelenléte, ugye, kifejezetten kívánatos az ilyen alkalmak során.

Hajdú-Bihar az előzetes számok, gazdasági mutatók alapján az ország legdinamikusabban növekvő megyéje volt – emlékeztetett köszöntőjében Miklóssy Ferenc, a megyei kereskedelmi- és iparkamara elnöke, hangot adva meggyőződésének: összefogással sikerre vagyunk ítélve.

Debrecen borai

A bálon kihirdették azt is, hogy mely fehér- és vörösbor büszkélkedhet a Debrecen Város Bora 2016 címmel. Előbbiek közül Szőke Mátyás és Zoltán 2013-as évjáratú Paskomi Chardonnay-ját választotta a tíz tagú zsűri, míg utóbbi esetében a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok szintén 2013-as évjáratú Cabernet Franc-ja lett a győztes. A város borai a Debreceni Páros Kolbász Kódexét aláíró vendéglátóhelyek italkínálatában szerepelnek az idei évben.

HBN


Díjazottak

A Debrecen Televízió és a Dehír 2015 meghatározó debreceni személyiségeit kereste, a jelöltjeik közül a világhálón az olvasók választhatták meg a kategóriagyőzteseket.

Az év embere:

Herdon István, elnök-vezérigazgató, Xanga cégcsoport

Az év gazdasági szereplője:

Herdon István

Az év művésze:

Láposi Terka, a Vojtina Bábszínház művészeti vezetője

Az év sportolója (egyéniben nyújtott teljesítmény):

Nagy Konrád gyorskorcsolyázó

Az év sportolója (csapatban nyújtott teljesítmény):

Balogh Norbert, a DVSC csatára, aki már a Palermo játékosa

Az év művészeti csoportja:

Debreceni Népi Együttes

Az rendezvénye:

A 3×3-as U18-as kosárlabda világbajnokság


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában