Helyi közélet

2016.01.19. 08:50

A Star Wars figurája után Batmant faragná ki a berettyóújfalui asztalos

Berettyóújfalu - Egy flexszel, egy láncfűrésszel és vésőkkel a bőröndjében utazott a londoni Winter Wonderland fesztiválra az az újfalui fiatalember, aki Európa egyik legnépszerűbb vásárában a látogatók előtt faragta ki a Star Wars-filmek R2-D2 figuráját.

Berettyóújfalu - Egy flexszel, egy láncfűrésszel és vésőkkel a bőröndjében utazott a londoni Winter Wonderland fesztiválra az az újfalui fiatalember, aki Európa egyik legnépszerűbb vásárában a látogatók előtt faragta ki a Star Wars-filmek R2-D2 figuráját.– Mindegyik munkám közel áll a szívemhez, magát a faragást szeretem, az alkotás témája másodrendű, viszont a kultikus film fából formázott karaktere meglepően nagy sikert aratott, egy évre kirakatba kerül, s majd az idei téli vásáron láthatják ismét az érdeklődők a Hyde Parkban – emlékezett vissza az Angliában töltött másfél hónapos időszakra Fegyver Norbert.



Mint az asztalos-fafaragó a Naplónak elmondta, a fesztiválon egy ismerőse meghívására, egyedüli fafaragóként vett részt, ahol a híres karakter mellett Sárkányölő Szent Györgyöt is életnagyságban megalkotta. – Korábban még soha nem készítettem ekkora szobrot, de igyekeztem ötvözni a korábbi ismereteimet. Az asztalos és az ács mesterség elsajátítása után a nádudvari fafaragó iskolában tanultam, majd Székelyföldön elvégeztem egy faházkészítő tanfolyamot. A nagypapám, akit sajnos nem ismertem ugyancsak asztalosként kereste a kenyerét, édesapám viszont inkább a vas mellett döntött, de azért mondhatni, hogy folytatom a családi hagyományt – sorolta.



Ahogy felidézte, első faragással készített munkájában egy szív alakú formára a szűkebb családfáját készítette el amelyet el is tett emlékbe, de Batman rajongóként azt tervezi, hogy az udvarukon álló nyárfából egyszer megalkotja a szuperhős mását is.



– Amikor elkezdek egy szobor kifaragásához először láncfűrésszel formálom a fát, majd ahogy kialakulnak az ívek, vésővel folytatom a munkát, ami hosszabb folyamat, a londoni fesztiválon egy hetet vett igénybe, mire elkészült a filmkarakter – jegyezte meg Norbert. Hozzátette, a továbbiakban is igyekszik egyedi tárgyakat készíteni és amint lehetősége lesz rá, leteszi a mester vizsgát.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában