Helyi közélet

2016.01.15. 17:40

A múlt se vesszen, s a jövő is érkezzen

Debrecen - (Sz)építő ötleteket gyűjtenek, továbbítanak és valósítanak meg.

Debrecen - (Sz)építő ötleteket gyűjtenek, továbbítanak és valósítanak meg.

A szálló és étteremként újjászületett egykori Hortobágy Malomban gyűlt össze a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület közel hetven tagja a napokban. A lokálpatrióta civilek koccintottak a mögöttük álló tevékeny évekre és listázták a feladatokat, amelyekkel idén szolgálják a megyeszékhely (épített, természeti és szellemi) értékeinek őrzését. A Böszörményi út elején álló hotelt tulajdonló cég a városvédők javaslatára kapott tavaly Podmaniczky-díjat, amiért a műemlékvédelmi hatóság elvárásainak is megfelelően hozták helyre a több mint 150 éves ingatlant.

– Évtizedekkel ezelőtt keresett meg minket az akkori tulaj és kérte, hogy segítsünk támogatókat találni a renováláshoz – mesélte Karácsonyi György egyesületi elnök. Boldogan fogadtuk a hírt, hogy a Város- és Faluvédők Szövetsége egyetértett velünk és elismerte a műemléki épület tulajának törekvését – tette hozzá.

Elébe mennének

– Az utóbbi időszakban inkább a védő-szerepre kellett rászolgálnunk a nevünkből. Mindent megtettünk annak érdekében, hogy ne szűnjön meg a Zsuzsi vonat. Végül az eredeti tervvel ellentétben, nagy örömünkre, előre menekült a fenntartó és egyre inkább épít ez erdei vasútra. Tizenöt másik civil egyesülettel karöltve akadályoztuk meg, hogy a parkerdőből kisajátítsanak, körbekerítsenek 5,6 hektárt – sorolja az elnök. Közelmúltbeli eredményként említette, hogy megjelent hadifogoly-temetőről egy sorozat első kötete, valamint a Molnos Angéla Magyarító könyvecskéjének hatodik kiadása, amellyel az elterjedt idegen szavak helyett kínálják fel az anyanyelvünk kincstárában fellelhető megfelelőt. A jövőről kifejtette: a Déri Múzeum nemrégiben nyílt helytörténeti kiállításához kapcsolódó előadásokat, városvédő sétákat továbbra is szerveznek majd és változatlanul gyűjtik – a nyilvános eseményeik végén kialakuló lakossági fórumok, a pártoló tagok és ismeretségi körükbe tartozók segítségével – az itt élők véleményét, hogy azokat saját szakmai érveikkel támogatva a városvezetés elé tárják. – Az utóbbi néhány évben „szaladtunk” az események után, általában akkor szereztünk tudomást egy-egy városképi változtatásról, amikor már döntöttek róla, s szinte belefogtak a kivitelezők. A jövőben szeretnék elébe menni a történéseknek, ezért fontosnak tartottunk egy beszélgetést dr. Papp László polgármesterrel. Nyitott volt az ötleteinkre – nyilatkozta.

Számít a szavuk

– Szó esett arról, hogy pályázatokat keresünk értékvédelmi tervek valóra váltásához, szeretnénk számba venni és egy kataszterben rögzíteni a helyi műemlékeket, Kölcsey emlékhelyet kialakítani, újra a cívisvárosba hoznánk a sokáig Sopronban „eldugott” trianoni emlékművet és 1972 után újra Debrecenben megszervezni a Város- és Faluvédők Szövetségének (Hungaria Nostra) konferenciáját. Fontos cél, hogy élő, közvetlen kapcsolatot tartsunk az önkormányzat érintett szakembereivel – mondta. Azt, hogy a diskurzus hasznos, előremutató volt jól mutatja, hogy a beszélgetésünk után nem sokkal Papp László felhívta Karácsony Györgyöt. – Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából az országos bizottság anyagi támogatását ajánlotta, hogy emlékművet állítsanak fel az első utcai sortüzek eldördülésének helyszínén, a debreceni Kossuth utcán. Ennek megtervezésében számít ránk a polgármester – újságolta az elnök.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában