Helyi közélet

2016.01.07. 13:09

A csodát ígérőt kerülni kell

Debrecen - Interjú Kövesi Péter természetgyógyásszal.

Debrecen - Interjú Kövesi Péter természetgyógyásszal.

A kézzelfoghatóban jobban hiszünk, mint a kéz alatt zajlóban...

Az alternatív gyógyászat évezredes tudomány, mégis a mai napig, leginkább azok szavaznak maradéktalanul bizalmat ilyen módszereknek, akiknek személyes tapasztalatuk van. Például az a férfi, akinél halálos kórt, tüdőfibrózist diagnosztizáltak és maximum fél évet jósoltak neki, amikor Kövesi Péternél reikit tanult. Ennek tíz éve. A férfi ma naponta postásként biciklizi be faluját. – Hála Istennek nem tudhatjuk, hogy mi történt volna, ha… – mondja a természetgyógyász, aki számos ehhez hasonló történetet sorolt szerkesztőségünkben jártakor. Vallja, ő és kollégái nem tesznek csodát, csak támogatják a szervezet „öngyógyító-képességét”.

Hol gyökerezik ez irányú érdeklődése?

Kövesi Péter: Családi örökség. A szüleim kicsi koromban elváltak és kaptam egy olyan nevelőapát, aki keleti kultúrával, jógával foglalkozott, később fizikusként az akupunktúra hatásmechanizmusát kezdte kutatni. Csupa olyasmi érdekelte, ami akkoriban nem volt általános. Én az egyetemi könyvtárban lévő ismerősöm által olvashattam egyébként nem kiadható könyveket olyan spirituális témákról, amelyek akkoriban ismeretlenek vagy éppen tiltottak voltak. Ilyen előzmények után jelent meg az életemben a Japánból származó reiki (gyógyító energia közvetítése kézrátétellel) is, amit több mint két évtizede gyakorlok és tanítok.

Adománynak vagy képességnek tekinti?

Kövesi Péter: Van képesség része is, de ez a kevesebb. Tanulás, odaadó gyakorlás, empátia és alázat. Kollégáimmal ügyelünk rá, hogy ne lépjük át a hatáskörünket. Tudnunk kell, mik azok a tevékenységek, amik orvosra tartoznak, vagy velük való konzultálás alapján végezhetők. Még így is vannak olyan területeink, amelyeket a hivatalos orvoslás nem ismer el, de a tapasztalat mást mutat. Hazánk középmezőnyben van a természetgyógyászat elfogadottsága tekintetében. Németországban nyitottabbak minden alternatív gyógymódra, Ausztriában viszont még nem vívta ki az elismertségét. Mindeközben a világon a beteg emberek hatvan százaléka fordul valamilyen alternatív gyógyászati módhoz is, nem kizárva az orvosi segítséget.

Mit tart az energia forrásának?

Kövesi Péter: A reikit egyetemes életenergiának tekintjük, ami jelen van az univerzumban. Ebből táplálkozik minden élő. De ha valaki azt mondja, hogy Istentől jövő energia vagy az egyetemes szeretet energiája, annak is van létjogosultsága. A 20. század fizikájában van néhány olyan sejtés, hogy az egész univerzum, még a szilárd anyag sem más, mint energia.

Részt vett a természetgyógyászati-törvény megalkotásában. Mit kellett szabályozni?

Kövesi Péter: Az alternatív gyógyászat évtizedek óta létezik. A rendszerváltással az ideológiai korlátok megszűntek, viszont szükség volt a szervezetlen dolgokat valamilyen törvényes keretben egyesíteni. Még az ezredforduló előtt megszületett egy természetgyógyászati törvény sok izgalmas vita után, arról, hogy mely tevékenységek tartozzanak e körbe, melyek azok, amelyeket kizárólag orvos gyakorolhat és melyeket végezheti – több száz órás képzés után – nem doktor is. A nehezen ellenőrizhető, furcsa „tevékenységeket”, mint például halottlátás, jóslás, természetesen nem lehet törvénybe foglalni. Az akkori Egészségügyi Minisztériumba több alkalommal meghívtak, más ezzel foglalkozó szakemberekkel együtt. A diskurzus a mai napig folyik, a törvényt módosítják, csiszolják.

A természetgyógyászhoz forduló legnagyobb félelme, hogy jó kezekbe kerül-e vagy kuruzslóhoz? Mik az előbbi ismérvei?

Kövesi Péter: Nehéz kérdés. Nagyon sok sarlatán, pénzvadász van. Ha valaki elszánja magát, először alaposan tájékozódjon, referenciák alapján, ismerősi ajánlásból. Akik csodákat, azonnali gyógyulást, karma levételt és hasonlókat hirdetnek, azokat inkább érdemes elkerülni.

Melyek a leggyakoribb problémák, amelyekkel felkeresik?

Kövesi Péter: Mostanában nem annyira fizikai gondokkal fordulnak hozzám. Inkább kimerültség, általános energiahiány, depresszió, pánikbetegség, különböző lelki problémák várnak megoldásra, nem függetlenül az emberek anyagi helyzetétől és a társadalmi feszültségektől. Nagy felkészültséget igényel, hogy valóban hatékony segítséget nyújtsunk, de a beszélgetés mellett az energetikai kezeléssel, relaxációs módszerekkel, az általam szintén nagyra tartott NLP-vel (neurolingvisztikus programozás), az ún. rebirthing légzésterápiával, vagy éppen fényterápiával is lehet segíteni bizonyos lelki problémák gyógyulását. A hozzám érkezőt támogatom, hogy erőt, lelki bátorítást kapjon, bízzon a kiútban a legmélyebb helyzetekben is. Egy családtagom agyvérzést szenvedett, tíz százalék volt a túlélési esélye. Az első koponya CT-n látható volt a sérült terület. Természetesen azonnal kezelést kapott, majd amikor helikopterrel a debreceni idegsebészetre szállították, az itteni másnapi felvételen már nem volt ott a bevérzés. A vízbe fúlt kisfiú története is emlékezetes számomra, akinek az újraélesztéséig eltelt idő miatt az oxigénhiány görcsös, merev bénulást eredményezett az egész testén. Reikit gyakorló ismerőseim és masszőrök segítségével kezeltük, néhány év múlva szépen járt, beszélt. Természetesen lehet ezekben kételkedni, spontán gyógyulásnak minősíteni, de a sokadik hasonló eset után az ember már nem hisz a véletlenekben.

A spirituális tudás ömlik az emberre, mégis mintha nem nyújtaná ki érte a kezét, hiszen rengeteg depressziós fordul önhöz ma is. Mi lehet ennek az oka?

Kövesi Péter: Sokakban még mindig ott van a materialista felfogás, miszerint csak a megfogható, a tudományosan bizonyított, adatokkal alátámasztott létezését ismerik el. Másrészt a könyv-, előadás- és tanfolyampiacot elárasztotta a gagyi. Az „ezobiznisz” értéktelen dömpingtermékei is megnehezítik a valóban hatékony információk megtalálását, és bizony könnyű kiönteni a fürdővízzel együtt a gyermeket is. Írásbeli megnyilvánulásaim – könyvek, és több mint száz cikk, tanulmány, publikáció – épp arra irányulnak, hogy segítsenek kiválasztani ebből a sokaságból az érdemit.

Mondana három tanácsot, amelyek feltétlenül szükségeltetnek a harmonikus mindennapokhoz?

Kövesi Péter: A boldogság receptjét még senki sem találta fel, de kell lennie valamiféle hitünknek abban, hogy ebben a világban rend, harmónia van még akkor is, ha ez időnként nem látszik.

Fontos, hogy legyenek körülöttünk emberek, akikkel szeretetben élünk, jó a kapcsolatunk és találjunk alkalmasint olyan segítőt, aki meghallgatással, empáti­ával, szeretetteljes odafigyeléssel átsegít a nehézségeken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában