Helyi közélet

2016.01.08. 07:51

A bizonytalanságok leküzdése otthon

Gyömrő - A betegeknek otthon nagyon sok ismeretlen dologgal kell szembenéznie – véli a szövetség elnöke. Interjú Berente Judittal, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége elnökével.

Gyömrő - A betegeknek otthon nagyon sok ismeretlen dologgal kell szembenéznie – véli a szövetség elnöke. Interjú Berente Judittal, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége elnökével.

A „Képzett Beteg” program keretében nemrégiben Gyömrőn tartott rehabilitációs hétvégén Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége elnöke elmondta, miért fontos a szerv­átültetettek utógondozása.

Székely György halála után kapott bizalmat a szövetség vezetésére. Milyen elképzeléssel vette át a stafétabotot?

Berente Judit: A szövetség 1998-as alapítása óta sok értéket hoztunk létre, ezeket szeretném mindenképpen megőrizni, és tovább építeni. Rengeteg a tennivaló, és úgy gondolom, hogy sok-sok kis lépésben elkezdve, folyamatosan építkezve, együttműködve a klinikákkal az egészségügy szereplőivel, állami vezetéssel és betegszervezetekkel egy fejlettebb struktúrát tudunk majd létrehozni, mert hiszem, hogy a sok kis lépést egyszer majd egy nagy is követheti.

Milyen érzésekkel, nehézségekkel kell megküzdenie a kórházból kikerült betegnek?

Berente Judit: Amikor a szervátültetés után a beteget a klinikáról otthonába bocsájtják, nagyon sok ismeretlen dologgal kell szembenéznie. Egyrészt hazakerül egy új szervvel egy új állapotban, amikor folyamatosan figyelnie kell önmagát: teste hőjét, vérnyomását, pulzusát, a bevitt folyadék és vizelet mennyiségét, valamint a gyógyszerszedés pontos idejét. Szoknia kell az új szervet, hiszen például a vese esetében, az nem is a megszokott helyére kerül. Az embernek egy „kitömött has” érzése van, amiről az elején nagyon nehéz eldöntenie, hogy ez normális vagy sem. Másrészt kikerül a klinika biztonságos környezetéből, ahol bármikor kérdezhet és tudja, hogy ha valami gond van, azt megoldják. A vidékiek esetében pedig ezt a bizonytalanságot még fokozza a klinikától való fizikai távolság is, hiszen akinek nincs autója sokszor az is probléma, hogyan jusson el kontrollra, mivel az immunszupresszált (immungyenge) beteg kezdetben még nem veheti igénybe a tömegközlekedési eszközöket.

Sikeresen „képezték” sorstársaikat?

Berente Judit: A programban szerepeltek kezelő orvosok előadásai az utógondozásról, a gyógyszerszedésről, dietetikus tanácsai, mentálhigiénés szakember előadása a megküzdési stratégiákról, valamint a mozgás szerepéről a szervátültetés után. Nagyon fontos azonban, hogy a frissen transzplantáltak korrekt segítséget és információkat kaphassanak ne csak a klinikai szakszemélyzettől, hanem a hiteles sorstársaktól is, hiszen vannak olyan dolgok, érzések, amit csak egymás között tudnak igazán megbeszélni. Az, hogy egy beültetett szerv meddig működik egyrészt a szerencsén, másrészt az orvos-beteg együttműködésen, és a páciens hozzáállásán múlik. Mindannyian éreztük, hogy ez a hétvége sokunk gondolkodását és szemléletét megváltoztatta. Egyfajta biztonságot és kapaszkodót kaptunk a folytatáshoz, és megéreztük a sorstárs közösség erejét. Szeretném bővíteni azokat a belső csoportokat, amelyek példát és fogódzót adhatnak az újonnan transzplantált társaiknak. Ez a fajta edukációs program nagy hiányt pótolna az utógondozásban, tehát mindenképpen tennünk kell a folytatásért. Már a Debreceni Transzplantációs Tanszék vezetőjével, dr. Nemes Balázzsal sikerült megállapodnunk abban, hogy a programmal megyünk Debrecenbe is.

A sportnak kiemelt szerepet tulajdonítanak mind a műtétet megelőzően, mind pedig a felépülés időszakában.

Berente Judit: A sport területén szeretném megtartani és fejleszteni a hazai versenyrendszert, amely túlzás nélkül állíthatom, hogy az egyik legjobban működő gépezet a szervátültetettek európai közösségében. Rehabilitáció-szabadidősport-versenysport, ez egymásra épülő hármas egység, mely nemcsak visszavezet egy normális életbe, hanem a beültetett szerv túlélését is növeli.

A szervátültetettek esetében olyan sportok jöhetnek számításba, ahol test a testtel nem küzd és lehetőség szerint nem is érintkezik, tehát kontaktsportok kizárva. A legnépszerűbb az atlétika, úszás, asztalitenisz, tollaslabda, tenisz, kerékpár, bowling, petanque, darts és az egyetlen csapatsportunk a röplabda.

Fantasztikus sikereket értek el sportolóik az 2015-ös argentínai világbajnokságon.

Berente Judit: Valóban minden idők legeredményesebb világjátéka volt ez számunkra. Mi nyertük el az „Outstanding Team Award”-ot, amit a húsz fő feletti csapatok közül annak ítélnek oda, amelyben az egy főre jutó érmek számaránya a legjobb. Ráadásként az „Outstanding Male AthleteAward”-ot is magyar sportoló, Gelencsér Róbert kapta.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában