Helyi közélet

2015.12.07. 18:29

Videó: A vita nem egyenlő a veszekedéssel

Pécs - Országos disputaversenyen jártak a debreceni diákok is.

Pécs - Országos disputaversenyen jártak a debreceni diákok is.

Egy fővárosi gimnázium csapata mögött második, harmadik és negyedik helyezéssel tértek haza a diákok és felkészítőik a nemrégiben Pécsen megrendezett XXXII. Kárpát-medencei és Országos Disputaversenyről. A vitacsatán az Ady gimnáziumból és a Vegyipari szakközépiskolából (az ország egyetlen szakközépiskolája, amely részt vesz a versenyben) 3-3, míg a Fazekas gimnáziumból 4 csapat volt ott a pécsi versenyen.

Kétféle tételmondat

A dispután, vagy vitaversenyen egy tételmondat helyességét kell érvekkel, korrekt és intelligens kommunikációval megvédeni, illetve megtámadni a csapatoknak aszerint, hogy a vetélkedő döntnökei milyen szerepet szánnak a csapatnak. Tehát, az egyébként 3 diákból álló disputagárda tagjainak érvekből és ellenérvekből is alaposan fel kell készülni. A 7–8–9. osztályosok tételmondata a következő volt: A média nagyobb hatással van a gyerekekre, mint az iskola. Míg a 10–11-12. évfolyamosok „Az iskolatípusok sokfélesége hatékonyabbá teszi a közoktatást” témában vitáztak az országos döntőben. A konkrét versenytémák egyébként alkalmasak szaktárgyi ismeretek elmélyítésére is. Az ideiek művelődéstörténeti, történelmi, kommunikációelméleti, kultúrpolitikai és művelődésszociológiai ismereteket kívántak.

– A verseny arra szolgál, hogy a diákok megtanulják azokat a technikákat, amelyek elengedhetetlenek a kritikusan gondolkodó, aktív állampolgár számára. Arra tanít, hogy az egyén boldoguljon egy nyitott, demokratikus társadalomban, de mindezt másokkal együtt gondolkodva tegye. Olyan időtöltés, ami gazdagítja a műveltséget, miközben szórakoztat. A vita elsődleges célja a tanulás, s ez elsőbbséget élvez a győzelemmel szemben – fogalmazta meg a disputa jelentőségét Hajas Zsuzsa, a Vegyipari egyik felkészítő tanára, aki a disputa mozgalom 1994-es magyarországi bevezetésénél is jelen volt. Hozzátette: a disputa megtanít arra, hogy a vita nem veszekedés, hanem probléma-feldolgozó eljárás. Segít a másik ember véleményének, álláspontjának pontos, előítéletektől mentes megértésében is.

HBN–KZS


A legjobban szereplő debreceni csapatok és diákok

2. helyezés: Ady Endre Gimnázium (Nagy Attila, Volosinovszky Bence, Atyi Ádám, tanár: Belinszky Péter)

3. helyezés: Fazekas Mihály Gimnázium (Joó László, Moravecz Kata, Nemes Kristóf, tanár: Lakatosné Tóth Ildikó és Sepely Orsolya)

4. helyezés: Vegyipari Szakközépiskola (Lengyel András, Pál Krisztina, Nagy Kornél, tanár: Baráth Zsuzsanna)1. Nemes Kristóf (Fazekas Mihály G.)2. Nagy Attila (Ady Endre G.)

3. Atyi Ádám (Ady Endre G.)

4. Csontos Flóra (Fazekas Mihály G.)


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában