Helyi közélet

2015.12.02. 09:34

Videó: A Tócó patak mellől a havas lejtőkre vágyik kutyákat hajtani egy debreceni srác

Debrecen - A fiatalember bicikliből készített fogattal gyakorol Üszökkel és Daruval.

Debrecen - A fiatalember bicikliből készített fogattal gyakorol Üszökkel és Daruval."Hajrá” – biztatja a fogat előtt lévő két kutyát Éles Gergő Péter a Tócó patak mentén, de az ebeknek úgy tűnik, ez most kevés. Üszök, a fekete német juhász kicsit meg is riad tőlünk, Daru, a nyugat-szibériai lajka viszont kíváncsian szimatol bennünket. – Ő a vezér, annak ellenére, hogy szuka – mutat Darura a fiatalember, aki egy gyermekkori élmény hatására kezdett kutyaszánt hajtani és építette édesapjával a bicikliből készült fogatot.



– Kiskoromban láttam egy rajzfilmet, amelyben kutyákkal hajtották a szánt és én is szerettem volna kipróbálni. Körülbelül másfél éve, heti három-négy alkalommal gyakorlok a négylábúakkal, egyelőre hobbi szinten, de a későbbiekben, ha minden jól megy, kibővítem a csapatot és talán egy versenyen is elindulunk, persze nem havas terepen – meséli a néprajz szakos végzettségű fiatal.

Kitartóan gyakorolnak

Gergő közelebbi célja, hogy eljusson egy északi szánhúzós túrára, igaz nem Daruval és Üszökkel. Ennek viszont feltétele egy internetes szavazás, ahol az egyéb országok kategóriában meg kell küzdenie a többi indulóval. – A lajka egy északi kutya, akár egyedül is be lehet fogni, a német juhász viszont nem az a tipikus szánhúzó alkat. Aki bekerül a csapatba, az valódi szánhúzó kutyákkal teheti meg a mintegy háromszáz kilométeres távot Norvégiában – magyarázza a túra részleteit.

Mint mondja, a jelentkezésnek nem feltétele a szánhajtás szakszerű ismerete, ennek ellenére igyekszik minél többet gyakorolni a kutyákkal, akik jelentős részben hallgatnak is gazdájukra. Hozzáteszi, a lajkával könnyebben boldogul, Üszök olykor megmakacsolja magát és az is előfordul, hogy nem abba az irányba tart, amerre kellene, de továbbra is kitartóan gyakorolnak a patak mellett. „ Hajrá ” – kiabálja Gergő a vezényszót és indulnak tovább, egyelőre a víz közelében.

Éles Gergő Péterre erre a linkre kattintva lehet szavazni december 10-ig.

HBN​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában