Helyi közélet

2015.12.08. 13:46

Vadonatúj könyv dolgozza fel a gyermekek gyógyítását

Debrecen - Hiányt pótol a házi gyermekorvoslás problémáira választ kereső új kézikönyv.

Debrecen - Hiányt pótol a házi gyermekorvoslás problémáira választ kereső új kézikönyv.

Az elsődleges gyermekorvoslás gyakorlata címmel új kézikönyvet jelentetett meg a két évtizede megalakult és mintegy 1600 tagot számláló Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE). A kiadvány az egyesület legfontosabb feladatát támogatja: fejlődjön, megújuljon a gyermekek elsődleges gyermekorvosi ellátása.

– Szeretnék megmutatni, miben más az alapellátásban dolgozó gyermekorvos tevékenysége a kórházi, klinikai körülmények között dolgozó kollégákétól. Fontos tudni, hogy melyek azok a speciális ismeretek, amelyet a vállalkozói lét kényszerített a praxistulajdonos gyermekorvosra, és azt is, hogy a hagyományos gyermekgyógyászati klinikum ismeretanyaga milyen szemlélettel, módszerekkel alkalmazható az alapellátásban. Ezt a tudásanyagot csak részben lehet megtanulni az egyetemi szakorvosképzés során. A kézikönyv létrehozásának ötletét is az adta, hogy segítsen a gyermekgyógyász rezidenseknek, szakorvosoknak felkészülni a házi gyermekorvosi munkára. Segítse a már pályán lévőket is, ha hirtelen nem tudnak hova fordulni a praxisban addig soha nem tapasztalt szakmai, jogi, munkavédelmi, munkáltatói, adózási problémákkal. A könyvet a védőnők és a kórházban, klinikán dolgozó gyermekorvosok is is jól hasznosíthatják munkájukban – fogalmazott dr. Józsa Lajos házi gyermekorvos a HGYE képviseletében a keddi könyvbemutatón.

Ez a szakterület a gyermekgyógyászat és a háziorvoslás között, a „senki földjén” vegetált. Pedig a házi gyermekorvosi rendelőkben évente több mint tízmillió orvos-beteg találkozás zajlik. Az itt végzett megelőző és gyógyító munka népegészségügyi jelentősége mellett, megszűri a szakorvosi és kórházi ellátásra kerülő betegközösséget – hallhattuk. A kézikönyv I. kötetének 20 fejezete olyan témákat tárgyal, mint például a szűrővizsgálatok, az immunizáció, a gyermekbalesetek, gyermekbántalmazás.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában