Helyi közélet

2015.12.16. 12:44

Pázmány Péter, a cívis katolicizmus és a Nagy Háború: kötetbemutató az egyetemen

Debrecen - A katolikus emlék­évhez és az első világháborúhoz kapcsolódik az a három kötet, melyeket a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetének könyvtárában mutattak be kedden.

Debrecen - A katolikus emlék­évhez és az első világháborúhoz kapcsolódik az a három kötet, melyeket a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetének könyvtárában mutattak be kedden.

Bitskey István Hitvédelem, retorika, reprezentáció Pázmány Péter életművében kötete az esztergomi érsek hitvitázó, hitszónok és prelátus szerepét mutatja be tizennyolc tanulmányon keresztül. – A kötet szerzője rendkívül tájékozott a művelődéstörténet minden szegmensében, ez adja a nagyszerűségét – mondta a könyvet bemutató Orosz István akadémikus. Hozzátette, Pázmány Péter monográfiájából az is kiderül, hogy ő maga is kora legolvasottabb közéleti embere volt, olvasmányainak utánajárt, így a görög filozófiától kezdve a középkori egyházatyák tanításáig rendkívül széles tudásra tett szert. Orosz István hangsúlyozta, az eredeti kutatások alapján készült Katolikus újjászületés Debrecenben kötet komoly tudományos áttekintést nyújt, eddig feltáratlan tényeket is magába foglal.

A Barta Róbert tanszékvezető által bemutatott A „Nagy Háború” és emlékezete kötet az első világháború eseményeibe enged betekintést. Alapja az első világháború emlékének tiszteletére rendezett tavalyi kétnapos egyetemi konferencia. A tanszékvezető az emlékezés három jelentős oldalát emelte ki: – Ilyenkor a szűkebb szakma összeül, a tudományos eredményeiket átbeszélik, ez alapján új kutatási irányokat jelölhetnek ki. A helyi közösség, amelyik megemlékezik, mindig elárulja a témához való viszonyát, ami rendkívül pozitív dolog. Ezeken kívül pedig az emlékezet politika az, ami mindig jelen van – hangsúlyozta.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában