Helyi közélet

2015.12.05. 12:43

Papírbrikettjéről ismeri a dorogiakat az ország

Hajdúdorog - A város önkormányzata a papírbrikett-gyártással, mint jó gyakorlattal miniszteri dicséretet és támogatást érdemelt ki – adtuk hírül a közelmúltban.

Hajdúdorog - A város önkormányzata a papírbrikett-gyártással, mint jó gyakorlattal miniszteri dicséretet és támogatást érdemelt ki – adtuk hírül a közelmúltban. A közfoglalkoztatás keretében tavasszal indult program 25 főnek ad munkát, és küldetése, hogy a hulladék ne a lerakóban kössön ki, hanem energia hozzáadásával tüzelőanyaggá váljon. Ezáltal munkát is ad és költséget is csökkent: így jön létre a piacképes, korszerű és környezetbarát fűtőanyag, a papírbrikett. Csige Tamás, Hajdúdorog polgármestere elmondta, hogy legkiemelkedőbb gyakorlatuknak több egymással összefüggő célja is van. Alapötlete, hogy az embereket bevonják az életüket befolyásoló kérdések megoldásába.

– Elsődleges célunk az öngondoskodásra való rávezetés, emellett megbecsülést és megélhetést eredményező munkalehetőség létrehozása a regisztrált álláskeresőknek. Elmondhatjuk, hogy a mintaprogram szereplői motiváltabbak a hagyományos közmunkaprogram résztvevőinél, mert lehetőséget ad a rövid távú közfoglalkoztatást felváltó hosszabb idejűre. Szereplői eredményesebbek, jobban magukénak érzik a munkát. Fontos, hogy a szakképzett munkaerőnek kiemelt bérezést adhatunk ebben a projektben. Az öngondoskodás pedig otthon folytatódik: a dolgozók a munkavégzés során elsajátított tudásuk segítségével, az otthon összegyűlt papírhulladékból a hétvégére kölcsönkapott kézi gépünkkel ezt a fajta tüzelőanyagot maguknak is elő tudják állítani. Célunk továbbá, hogy a város területéről ingyenes és eddig értéktelen alapanyagból energia-ráfordítással pénzben értékelhető terméket állítsunk elő. Ötezer fő feletti településként nekünk nem jár kormányzati tűzifa támogatás, ezért a rendszeresen tüzelőt igénylő rászoruló családok egy része télen brikettel fűthet – mondta a polgármester.

A szolidaritást segíti

Tavasztól kezdve már idén is több ezer ilyen tüzelő készült, de ez a mennyiség még nem fedezi teljes egészében a szociális segély keretében kiosztandó tüzelőanyagot, amit eddig az önkormányzat saját költségvetéséből finanszírozott. Viszont a helyi, halmozottan sérülteket fogadó nappali otthont már ezzel fűtik – mondta a polgármester hozzátéve, jövőre viszont már egy jól felépített, nagyobb kapacitású rendszerben folytatják a programot. Talán az ünnep közeledtével, vagy érzékelve a program pozitív hatásait, két nagy felajánlás is érkezett a napokban: egy cég tonnányi kiszelektált nyomtatványait, egy másik vállalkozás pedig erdőkitermelést követően az onnan származó gallyakat ajánlotta fel a brikettkészítéshez. „A jó gyakorlat ereje abban rejlik, hogy megvalósítása bármely településen lehetséges, mivel fa- és papírhulladék minden városban van. Mindenhol adott arra a lehetőség, hogy ezeket valamilyen formában újrahasznosítsák” – mondta Csige Tamás polgármester.

HBN–BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában