Helyi közélet

2015.12.30. 13:44

Özönlő menekültek, monszun áztatta virágkarnevál: így telt 2015 nyara Hajdú-Bihar megyében

Hajdú-Bihar - Csak akkor nem volt meleg, amikor tényleg kellett volna…

Hajdú-Bihar - Csak akkor nem volt meleg, amikor tényleg kellett volna…

Hosszú, forró nyár (-elő, -közép- és -utó) volt a 2015-ös, a harmadik negyedév kezdetén is tomboltak a 30 pluszos Celsiusok. A politikában a csőd szélén egyensúlyozó Görögország hozott izzasztó pillanatokat, ami annyiban hatott megyénk lakosaira, hogy az innen oda utazóknak jó sok készpénzt kellett hátizsákjukban vinniük… De itthon is megvolt a magunk feszültségforrása, a debreceni befogadóállomás zsúfolásig (majd azon felül) telt migránsokkal, akiknek egy randalírozó csoportja miatt a rendőröknek kellett közbeavatkozniuk; a Nagyállomásnál pedig heteken keresztül civilek próbáltak segíteni a messziről érkezetteknek.

Július végén pattant ki a munkanélkülieket alkalmazó, majd egy idő után nem fizető szociális szövetkezet ügye.

A nyár – kulturálisan – legerősebb időszaka ezúttal is a karneváli hét volt, csúcspontján „a” virágkarnevállal, melyet – cseppet sem megszokottan – hűvössel, széllel, esővel nehezítve kellett megtartani; az időjárás azonban nem tudta elvenni sem a fellépők kedvét, sem a cívisvárosba érkező turisták kíváncsiságát.

Augusztus végén a Csokonai Színház 150. évada kezdődött el, majd a Baptista Szeretetszolgálat került nehéz helyzetbe, mert az államkincstár bizonyos kifizetéseit felfüggesztette, s ez a házi segítségnyújtást megyénkben is érintette.

Nem a vége, csak egy újabb állomása volt az amerikai műgyűjtő és a magyar állam közötti meccsnek, hogy lefüggönyözték a Golgotát a Déri Múzeumban. Szeptemberben egy bővítéssel Leónak, a Debreceni Egyetem szuperszámítógépének ereje megkétszereződött, és átadták a Debreceni Járásbíróság vadonatúj épületét.

HBN


Hajdú-Bihar - Két szörnyű tragédia is történt 2015 második negyedévében.


Hajdú-Bihar - Már 2015 első három hónapjában annyi minden történt, ami az egész évre elég lett volna...


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában