Brutális gyilkosságok rázták meg Hajdú-Bihart

Borzalmas mészárlás Balmazújvárosban
Borzalmas mészárlás Balmazújvárosban - © Fotó: Matey István
Hajdú-Bihar – Két szörnyű tragédia is történt 2015 második negyedévében.

Április nem a bolondok, hanem a gyász hónapja volt ebben az évben. Hosszúpályiban egy idős házaspárt gyilkoltak meg. A rendőr-főkapitányság nyomozói nagyjából negyvennyolc óra leforgása alatt felgöngyölítették az ügyet, s kezdeményezték előzetes letartóztatását az elfogott 27 éves debreceni férfinak. A hónap végén életének 81. évében pedig Kóti Árpád, a Csokonai Színház színművésze hunyt el. A nemzet színészét május elején a gyászoló hozzátartozói, barátai, pályatársai, tisztelői kísértek utolsó útjára a Debreceni Köztemetőben.

Késő tavasszal a diákokért szoríthattunk, májusban ugyanis közel hétezren töltötték ki az írásbeli érettségi feladatsort a megyénkben. A művészet kedvelői számára is örömmel szolgált ez a hónap, hiszen hazaszállították a Krisztus Pilátus előtt című Munkácsy-festményt, így a Déri Múzeumban ismét együtt volt látható a trilógia, míg a balmazújvárosi Semsey Andor Múzeumban a 123 litográfiából álló Picasso-tárlatot tekinthették meg az érdeklődők. Szintén ebben a hónapban látogatott el Debrecenbe Orbán Viktor, aki együttműködési megállapodást írt alá Papp László polgármesterrel. A Modern Városok Program keretében a kormány pénzzel támogatja, többek között a főpályaudvar megépülést, Debrecen– Püspökladány közötti vasútfejlesztését és a repülőtér korszerűsítését.

Június nagy ünnep volt a katolikusok számára, hiszen beiktatták hivatalába Kocsis Fülöp érsek-metropolitát, aki ezzel hivatalosan is első számú vezetője lett a debreceni székhelyű Hajdúdorogi Egyházmegyének. Nyár elején robban a hír, miszerint még márciusban az állatorvosi egyetem fővárosi klinikáján Ló-AIDS-es lett egy szoboszlói paripa. Az állat sajnos később elpusztult a betegségben.
Nem sokkal később véres családi tragédia rázta meg Balmazújvárost, ahol egy férfi baltával agyonverte feleségét és két gyermekét, majd saját magát is felakasztotta. Debrecenben a menekülttáborban történtek okoztak kisebb pánikot, egy csoport ugyanis kukákat gyújt fel, személyautókat, autóbuszokat, kamionokat és kerékpárosokat dobált meg kövekkel a Sámsoni úton. Mint végül kiderült, két menedékkérő vallási eredetű konfliktusba keveredett, a balhéba viszont pillanatok alatt több százan kapcsolódtak be.

HBN