Helyi közélet

2015.12.06. 08:31

"Nem jó, hanem a legjobb akarok lenni!"

Nagykereki - A Mesterek Mestere közönségdíját 29 pályázó közül Kiss Tamás nagykereki burkoló kapta. Interjú.

Nagykereki - A Mesterek Mestere közönségdíját 29 pályázó közül Kiss Tamás nagykereki burkoló kapta. Interjú.

„Számomra a munka alkotás. Őszintén megvallva, nem jó, hanem a legjobb akarok lenni” – fogalmazott Kiss Tamás, a Nagykerekiben élő 34 éves fiatalember, aki 17 éve dolgozik burkolóként. Mondhatnánk, hogy legfőbb referenciája a saját családi házának teljes körű felépítése a járdától a kandallóig, de világháborús emlékművet, borospince-burkolást is készített már, emellett a Balatonnál egyebek között mészkőlépcső is a keze munkáját dicséri.

Tudjuk, hogy nincs lehetetlen, mégis, hogyan lehetséges Nagykerekiből a legjobbak közé jutni?

Kiss Tamás: Nincs a családomban előzménye ennek a tevékenységnek, én viszont szerettem volna valamilyen alkotó munkát elsajátítani, amely során napi használatban lévő dolgokból hozom ki a legjobbat, a legesztétikusabbat. A szép munkára mindenhol igény van, az pedig egyre inkább elvárás, hogy a burkoló ne csak a járólapot rakja le, hanem otthon legyen a hideg- és melegburkolatok felhasználásában is. Sokat köszönhetek gyakorlati mesteremnek, Kelemen Gyulának, aki felfedezve a tehetségemet vitt magával szerte az országba, így például Budapesten öt évet töltöttem, ami nagyon jó szakmai alap volt: a legjobb és legkorszerűbb anyagokat ismerhettem meg. Kértek már meg egy siófoki bemutatóteremből mészkőlépcső befejezésére, aminek újjáépítés lett a vége. A versenyt meghirdető, építőanyagokat gyártó cég nagyon innovatív, s mivel én is látom, hogy nincs lehetetlen; jóleső érzés, amikor úgy kérnek fel egy munkára, hogy azt csak én csinálhatom meg. Úgy éreztem, van értelme versenybe szállni.

Sokat elárulhat a jövőjéről, hogy a versenyben fődíjas burkoló már 70 éven felüli, lényegében ő egy életművet zár le. Ön előtt a jövő, bárhol megállná a helyét. Mégis marad a megyében?

Kiss Tamás: Nem vonz a külföld. A megyében, Nagykerekiben megtaláltam a lehetőségeimet. Ez a központ, innen persze elhívnak egy-egy munka miatt, de maradok az országban. Ezért építettem a házunkat, ahol a feleségemmel két kislányunkat neveljük. Vannak további terveim, de megtaláltuk a számításunkat.

A szakmai zsűri a pályaművek elbírálásánál figyelembe vette a szakmaiságon és a bemutatott munkákon felül, hogy az adott mester alkotásaival és munkásságával mennyire lehet a szakma számára példakép, követendő életút. Ebben is remekelt.

Kiss Tamás: A gyártók napi szinten fejlesztenek ki új technológiákat laboratóriumaikban, hogy időtállóbbá és szebbé tehessük az otthonunkba beépítendő burkolatokat. Dacolva a téllel, a hőséggel, a dilatációval. Egy rendszert alkotnak ezek az anyagok, amelyeket ha egymásra építjük, akkor garanciát lehet vállalni a végeredményért. Ez nem ördöngösség, hanem tanulási folyamat. Szinte minden nap elsajátítok valami újat, és a képzéseken is megismerem az újdonságokat. Ez a szakma sem úgy működik, hogy egyszer megtanultam, hanem folytonos az önképzés. Bár jóleső, ha engem hívnak kijavítani egy hibát. De az egyben szomorú is, hogy sokszor találkozom olyan esetekkel és buktatókkal, amelyeket gondos tervezéssel el lehetett volna kerülni, de azokat már csak a burkolás során lehet kiküszöbölni, mert a megrendelőnek csak a végeredmény számít.

Épített konyha és zuhanyzó, kandalló – sorolhatnánk a lakóháza szépségeit. Mit tanácsol az újonnan építkezőknek?

Kiss Tamás: Tudom, hogy nehéz, de a minőségre véleményem szerint jobban kell figyelni, mint a pénzre. Leraktam én már kínai és olasz burkolólapot is, nem erre gondolok. Hanem arra, hogy amikor az építtető árajánlatot kér, ne pár ezer forinton múljon egy 20 négyzetméteres fürdő elkészítése, hanem gondosan épüljenek egymásra a folyamatok. Derüljön ki, hogy melyik szakember mit tud hozzáadni a sikerhez. Ne az történjen, hogy kőműves és burkoló adogatják egymásnak a szakaszokat, miközben centiméterek vesznek el. Nem jó stratégia a „majd az aljzatkiegyenlítő megoldja”, már a kőművesmunkák idején tudni kell, hogy milyen vastag lesz például a járólap, s kinyílik-e az ajtó tőle. Ha kész egy munka és az elképzelést sikerült megvalósítanom, az közös öröm a megrendelővel.


A díjról

Az évente kiosztandó Mesterek Mestere díjat idén alapította a Mapei Kft. A pályázat fő szempontjai az erkölcsi megbecsülés és a szakmában való ismertség növelése voltak. A díjat alapító társaság célja a kiemelkedő színvonalú burkoló és kőműves szakma elismerése, ezáltal segítve az építőipar kultúrájának fejlődését Magyarországon. A díjra minden, munkáját mesteri szinten folytató, ma is aktív kőműves és burkoló szakember pályázhat 2016-ban is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában