Helyi közélet

2015.12.04. 13:35

Nem egyszerű, de a fogyatékossággal élőket is lehet eredményesen oktatni

Hajdúböszörmény - Lehet kiemelten tehetséges, de akár bajlódhat beilleszkedési gondokkal is, a lényeg, haladni kell velük is.

Hajdúböszörmény - Lehet kiemelten tehetséges, de akár bajlódhat beilleszkedési gondokkal is, a lényeg, haladni kell velük is.

Első alkalommal szervezett a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kara Különleges Bánásmód Nemzetközi Konferenciát. Az esemény aktualitását – csütörtökön tartották – az adta, hogy éppen december 3-a a fogyatékos emberek nemzetközi napja, illetve a konferenciának helyet adó hajdúböszörményi kar hamarosan gyógypedagógiai szak indítására készül. A rendezvény célja az volt, hogy bemutassa a különleges bánásmóddal élők (sajátos nevelési igényűek, beilleszkedési, tanulási magatartási zavarokkal küzdők, kiemelten tehetségesek) fejlesztésével foglalkozó elméleti és gyakorlati kutatások legújabb eredményeit.

Felkészült pedagógusokkal

– Az oktatás egyik legfontosabb feladata az érdeklődés felkeltése a téma iránt. Így azokban is, akik akár biológiai, akár társadalmi okok miatt kerültek hátrányos helyzetbe – mondta köszöntőjében Csernoch László tudományos rektorhelyettes, majd így folytatta: – Mi, az egyetemen tudjuk: ennek eléréséhez szükség van olyan jól képzett pedagógusokra, akik tudják, hogyan lehet a különböző fogyatékkal élőket is eredményesen oktatni.

A szakmai tapasztalatcserére hazánkon kívül nyolc országból érkeztek résztvevők. A konferencián élénk érdeklődés kísérte Nagy Dénes előadását. Az ausztrál-magyar kutatóprofesszor a tudományterületek közötti „hidak” fontosságát hangsúlyozta. Véleménye szerint számos probléma megoldásához elengedhetetlen az interdiszciplináris gondolkodás, és ebben Magyarország nagyhatalom.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában