Helyi közélet

2015.12.04. 11:09

Mit tegyünk, hogy ne törjék fel az autónkat?

Debrecen - A rendőrök Debrecen belvárosában több parkoló gépkocsin is a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által készített figyelemfelhívó kiadványt helyeztek el.

Debrecen - A rendőrök Debrecen belvárosában több parkoló gépkocsin is a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által készített figyelemfelhívó kiadványt helyeztek el.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság az állampolgárok biztonságérzetének javítása érdekében az adventi időszakban kiemelt figyelmet fordít az ünnepekkel összefüggő, nagy tömegeket vonzó helyszínekre, ahol nagyobb eséllyel lehetünk bűncselekmény vagy egyéb jogsértés áldozatai. Ilyenkor a vásárlók a nagy rohanásban hajlamosak a gépjárművekben, jól látható helyen hagyni értékeiket, amelyek észlelése egyes személyeket bűncselekmény elkövetésére késztet.

A bűncselekmények megelőzése érdekében Debreceni Rendőrkapitányság munkatársai a helyi polgárőr szervezetekkel, továbbá a közterület-felügyelet dolgozóival visszatérően több parkolóban is ellenőrzéseket végeznek.

A rendőrök 2015. december 3-án Debrecen belvárosában ellenőrizték az ott parkoló gépjárműveket, amelyek szélvédőjén a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kiadványát is elhelyezték. Ezzel hívták fel a sofőrök figyelmét arra, hogy az autó utasterében hagyott értékkel potenciális áldozattá válhatnak. Az elkövetőknek ugyanis csak pillanatok kellenek ahhoz, hogy a gépkocsi ablakát betörjék, majd villámgyorsan távozzanak a járműben hagyott értéktárgyakkal. A bűncselekményt ugyan jelzi a riasztó, de azt megelőzni nem tudja.

A bűncselekmény megelőzésért Önök sokat tehetnek:

  • A parkolás után és két vásárlás között is ellenőrizzék, hogy nem maradt-e a gépkocsi utasterében, látható helyen bármilyen értéktárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék. A parkolóban mielőtt magára hagynák a gépkocsit, ne pakoljanak a csomagtartójába, mivel ezt a tolvajok kifigyelhetik. Érdemes már elindulás előtt a csomagtartóba rakni azokat a dolgokat, amelyekre a következő megállónknál már nem lesz szükségünk.
  • A gépkocsiban látható helyen hagyott ruházat, akkor is felhívja az elkövető figyelmét, ha abban nincs érték, mivel ezt nem tudhatja a tettes és az ablakbetöréssel történő ellopásához elegendő lehet pár másodperc.
  • A jármű ajtaját, az ablakokat, és a napfénytetőt zárják le, amikor kiszálltak, még akkor is, ha csak rövid időre távoznak. Az indító kulcsot mindig tartsák maguknál, olyan biztonságos helyen, hogy azt más ne tudja jogtalanul megszerezni.
  • Amennyiben lehetőségük van rá, parkoljanak kijelölt parkolóban és olyan helyen, ahol esetleg térfigyelő kamera van a közelben, az esti órákban pedig ott, ahol világítás van, a parkolóhely belátható és forgalmas.
  • A vásárlást követően, ha már bepakoltak a kocsijukba, ne menjenek vissza az üzletbe, mert ezt a potenciális tettes kifigyelheti és feltörheti járművüket.
  • Amennyiben észlelték, hogy feltörték kocsijukat, ne nyúljanak semmihez, hiszen a gépkocsit és annak környezetét a rendőrség vizsgálni fogja.
  • A jogsértések megelőzése érdekében kérjük, fogadják meg tanácsainkat, hogy az ünnep mindenki számára valóban ünnep lehessen!

    Amennyiben bűncselekményt észlelnek, illetve annak áldozatává válnak, hívják az ingyenesen hívható 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikét!

    - police.hu -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában