Helyi közélet

2015.12.16. 16:13

Könnyű célpontok ellen, sötétben fosztogatott a több megyében lecsapó bűnbanda

Debrecen - Jogerőssé vált az első fokon kiszabott büntetés a Debreceni Ítélőtábla kedden kihirdetett döntésével annak a bandának az esetében, melynek tagjai 2005-ben idős emberek házait fosztogatták éjszakánként több megyében, köztük Hajdú-Biharban.

Debrecen - Jogerőssé vált az első fokon kiszabott büntetés a Debreceni Ítélőtábla kedden kihirdetett döntésével annak a bandának az esetében, melynek tagjai 2005-ben idős emberek házait fosztogatták éjszakánként több megyében, köztük Hajdú-Biharban.

A büntetőtanácsnak elsősorban azt kellett eldöntenie, a vádlottak bűnszervezetben követték-e el tettüket; ezt igazoltnak látta a másodfokú bíróság.

Szervezetten

Bűnszervezetben, sorozatban, összehangolt módon, anyagi haszonszerzésre törekedve, alapos tervezés után követték el a bűncselekményeket K. Ferenc és társai, akiknek ügyében szerdán hirdetett jogerős ítéletet a Debreceni Ítélőtábla. A hat vádlott közül öt esetében (az ötöd rendű kivételével) fellebbezett az első fokú döntés ellen az ügyész és a vádlottak is, dr. Elek Balázs büntetőtanácsa pedig nagyrészt helyben hagyta a Debreceni Törvényszék számos bűncselekmény – lopás, rablás, testi sértés, személyi szabadság megsértése, magánlaksértés, stb. – miatt kiszabott büntetési tételeit. Így K. F. elsőrendű vádlottat 4 év 10 hónap börtönbüntetésre, Sz. S. másodrendű vádlottat 15 év, M. S. harmadrendű vádlottat 20 év, R. R. negyedrendű vádlottat 20 év, illetve R. L. hatodrendű vádlottat 11 év fegyházbüntetésre ítélte. Közülük csak az első- és hatodrendű vádlott bocsátható majd feltételes szabadságra. A harmad- és negyedrendű vádlottat társtettesként elkövetett emberölésben is bűnösnek találták.

Bántalmazták a sértetteket

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak 2005-ben néhány hónap alatt, 17 alkalommal, azonos összetételben, összehangolva, mindig éjjel, hasonló módszerrel „dolgoztak”. Legtöbbször Miskolcról, illetve Alsózsolcáról indultak el a helyszínekre az esti, éjszakai órákban. A értékek megszerzése érdekében behatoltak olyan házakba, ahol idős sértettek laktak. Nyíregyházán, Jászberényben, Erdőtelken, Szolnokon, Nádudvaron, Folyáson, Miskolcon, Polgáron, Hajdúsámsonban, Mezőnyárádon, Debrecenben, Öcsödön, Sajószögeden, Hevesen követték el a bűncselekményeket. Elemlámpával gyakran a sértettek szemébe világítottak, esetenként álarcot, illetve pamutkesztyűt viseltek. A házakba behatolást követően bántalmazták vagy életveszélyesen megfenyegették az egyedül élő időskorú embereket, felszólítva őket értékeik átadására, a lakásban pénz és ékszerek után kutattak. Jellemző volt a villanyóra kikapcsolása, a sértettek egy részének megkötözése, távozásuk után az ajtó belülről való bezárása, a telefonvezeték megrongálása. Alkalmanként szláv neveken szólították egymást, hogy ukrán vagy orosz elkövetők látszatát keltsék.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában