Helyi közélet

2015.12.21. 08:07

Keris tanulók bővíthették tudásokat a levéltári napokon

Debrecen - A diákok megismerhették többek között a szabad királyi várossá válásának történetét is.

Debrecen - A diákok megismerhették többek között a szabad királyi várossá válásának történetét is.

A Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolájának végzős tanulói is részt vettek azon a levéltári napokon, melyet november 24-én rendeztek meg a megyeházán. A diákjaink megismerhették Debrecen szabad királyi várossá válásának történetét, majd eredetiben is megtekinthették a szabad királyi városi kiváltságot adományozó díszes oklevelet – ismertette Smuta Lilla történelemtanár.

A Lautitia Ifjúsági Vegyes Kar műsora után, prezentációval színesített előadások hangzottak el az első világháború idején Debrecenbe került orosz hadifoglyok életéről, az általuk behurcolt kolerajárványról, a járványkórházról és a hadifoglyok temetőjéről. Az érettségire készülő diákok megismerhették az első világháborúban hősiesen harcolt debreceni hármas honvédek megpróbáltatásait, és az el­esettek emlékére állított Hármas honvéd szobor viszontagságos történetét. A MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára által szervezett rendezvény végén a tanulók megtekinthették azt a kiállítást, amelyen a Zoltai Lajos által készített, ma már nem létező koleratemető térképe is látható volt, a portrék, iratok és a régi levelezőlapok mellett. A levéltári napon a „keris” fiatalok találkozhattak és beszélgethettek dr. Papp Klárával, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánjával, a Hajdú-Bihar Megyei Honismereti Egyesület elnökével is.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában