Helyi közélet

2015.12.17. 15:42

Időjárás-jelentés - 2015. december 17.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

A közép-európai térség felett magasnyomás található. Területén sokfelé párás, helyenként tartósan ködös az idő. A sok alacsonyszintű rétegfelhőnek köszönhetően kevés helyen süt ki hosszabb időre a nap. A hőmérséklet csúcsértéke megfelel a sokéves átlagnak, a déli területeken pedig továbbra is viszonylag enyhe az idő; 15, Dél-Spanyolországban 20 fok köré melegszik fel délutánra a levegő. A kontinens északi felének időjárását pedig már napok óta ciklonális mező alakítja. A nyugatról keletre vonuló frontrendszerek hatására ott is sok a felhő, elszórtan esik az eső, északkeleten havazik. Kemény hideg általában nem jellemző, Észak-Skandináviában, illetve az Urál előterében mérnek csupán napközben is -5 fok alatti maximum-hőmérsékletet. Ugyanakkor ott éjszaka is hideg van, Lappföldön -30 fokig is lehűl a levegő. A Kárpát-medence továbbra is a két rendszer közötti átmeneti zónában helyezkedik el, a frontok időnként érintik térségünket. Péntek estig a magasabb légrétegekben enyhébb levegő érkezik, a melegedés és a medencét kitöltő nedves levegő együttes hatásaként az északi területeken kisebb csapadékra is számíthatunk.

Várható időjárás az ország területén péntek estig

Csütörtökön országszerte borult, párás, néhol északkeleten tartósabban ködös idő várható. A délutáni, esti óráktól számíthatunk csapadékra; a Dunántúl északi részén eső, a Dunától keletre hó, fagyott eső, este ónos eső egyaránt valószínű, de jelentős mennyiség sehol sem valószínű. Éjszaka még elsősorban a Dunától keletre lehet csapadék, északkeleten havazás, másutt ónos eső, fagyott eső. Pénteken az ország nagyobb részén folytatódik a borult, párás idő. A Dunántúlon vékonyodhat el, szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Napközben északkeleten lehet még helyenként eső, esetleg fagyott eső. Az Észak-Dunántúlon csütörtökön megélénkül a déli szél, pénteken mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 fok körül alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 2 és 7 fok között valószínű.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában