Helyi közélet

2015.12.15. 15:58

Időjárás-jelentés - 2015. december 15.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Európa déli és középső területe jó ideje már, hogy kimarad a ciklonok által tarkított, izgalmas időjárási helyzetek sorozatából. Egy északnyugat-délkeleti tengellyel rendelkező, egészen Skandinávia déli részéig felnyúló anticiklon ugyanis a szárazföld nyugati és északi felére szorítja vissza a nedvesebb légtömegeket. A számottevő átkeveredés híján a Kárpát-medencében és a Pó-síkságon a borult az ég és több helyen megmarad a köd, míg másutt a sok napsütés miatt egyhangú az idő. A hőmérséklet változatlanul a decemberhez képest igen enyhe; bár 20 fok fölé már csak a spanyol és portugál tengerparton melegszik fel a levegő, az északi szélesség 45. fokától délre a legtöbb helyen 10 fok fölött alakul a csúcsérték. A Brit-szigetek térségében, a Skandináv-félsziget északi felén, és a Kelet-európai-síkság felett örvénylő ciklonok ugyanakkor felhőbe burkolják a kontinens más területeit. Frontjaik mentén többfelé fúj viharos szél és fordul elő csapadék; döntően eső, csak a legészakabbi tájakon és a Kelet-európai-síkság térségében hó formájában. Svéd- és Finnország területén, illetve az Ural előterében emellett napközben is keményen fagy, hiszen nagy területen marad -10 fok alatt a hőmérséklet. Szerda estig a Kárpát-medence időjárásában nagy változás nem várható, bár éjjel észak felől egy frontálzóna halad keresztül az országon, összességében az ország túlnyomó részén marad a borult, párás idő.

Várható időjárás az ország területén szerda estig

Nagyrészt erősen felhős vagy borult, párás időre számíthatunk, az északkeleti megyékben viszont nagyobb területen is szakadozottabb lehet a felhőzet. Tartósan ködös tájak főként a déli országrészben, a Dunántúl déli felén lehetnek. Szitálás, a fagyos területeken ónos szitálás bármikor előfordulhat, míg éjjel az Észak-Dunántúlon néhol kisebb eső, esetleg ónos eső, az északkeleti határ közelében pedig havas eső, hó is hullhat. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1 és -3 fok között várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán -1 és +4 fok között valószínű.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában