Helyi közélet

2015.12.30. 12:34

Akár tetszik, akár nem, a tartós fogyáshoz türelem kell!

Debrecen - Kizárólag új szokások bevezetésével lehet tartós eredményeket elérni.

Debrecen - Kizárólag új szokások bevezetésével lehet tartós eredményeket elérni.

– Ünnepek idején az értékeket kell szem előtt tartani, nem a felesleges stresszt, illetve nem azt, hogy sokat ettünk-e – mondta dr. Balogh László a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója. Egész évben figyelnünk kell a rendszeres testmozgásra és az egészséges táplálkozásra, valamint a folyadékbevitelre. Az ünnepek alatt ehetünk nyugodtan – persze a minőség és mennyiség szem előtt tartásával – az ekkor elfogyasztott ételek ugyanis nem fognak maradandó károsodást okozni a szervezetben.

Jó kedvvel végezni

Ilyenkor sokan kampányszerűen – hirtelen és kemény edzéssel – szeretnének az egészségi állapotukon javítani, ez azonban jojó effektushoz vezet, amikor a leadott kilókat többszörösen szedjük vissza. A hirtelen és gyors váltás helyett apróbb változtatásokkal érdemes az életmódváltásba belefogni. Egy könnyű séta – 20-25 gyorsabb lépéssel szakaszonként –, lift helyett lépcső, vagy autózás helyett gyaloglással – ennyivel már teszünk az egészségünkért, említette dr. Balogh László. – A fizikai aktivitást sokan a sporttal és a testedzéssel azonosítják, nem kell azonban feltétlenül konditerembe járni, főleg, ha az embernek kedve sincs hozzá. A mozgás mindig örömforrás legyen – hangsúlyozta.

Egyénre szabva

Több tudományos módszer mellett, egy egyszerű számítással megtudható, mi a számunkra megfelelő intenzitás. – Ha 220-ból kivonjuk az életkorunkat, megkapjuk a maximális pulzusszámunkat. Ehhez viszonyítva mérhető a testmozgás: 50-60 százalék közötti pulzusnál szinten tartást végzünk, karácsonykor ez éppen ideális szám. Fontos, hogy a terhelést fokozatosan emelve néhány hét vagy hónap alatt látható eredményeket érhetünk el – emelte ki Balogh László. A zsírégetés már 60-75 százalékos intenzitási tartományban lehetséges. A szakember kiemelte, ha kevés idő jut edzésre, érdemes ezeket szem előtt tartani, hogy tudatos és hatékony legyen a mozgás, hiszen a leggyakoribb kifogás éppen az időhiány. – Az úszás az egyik legkiválóbb mozgásforma, hiszen kíméli az ízületeket, ráadásul a ki-és belégzés kedvezően hat a szív és keringési-, valamint a légzőrendszerre – mondta.

Nincs csodaszer

– Az emberi szervezet habár csodálatos alkotás, nem a csodák alapján működik. Számos kutatás próbálja azt bizonyítani, hogy kapszulákkal lehet zsírt égetni vagy tömeget növelni, önmagában ezek a szerek nem vezetnek célba. Azok a táplálékkiegészítők, amelyek rövidtávon ígérnek gyors eredményt, önbecsapáshoz vezethetnek – mondta, majd hozzátette, különösen karácsony tájékán és strandszezonban akarnak az emberek gyorsan és látványosan lefogyni. Csak a tudatos, tervszerű, rendszeres és fokozatos mozgással lehet hosszútávon sikereket elérni.

HBN–VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában