Helyi közélet

2015.12.09. 13:10

Ha a szomszéd esélye zöldebb…

Debrecen - Sokféle különböző problémában igyekeznek segíteni az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál.

Debrecen - Sokféle különböző problémában igyekeznek segíteni az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál.

Tíz éve működik az Egyenlő Bánásmód Hatóság, s hat éve, európai uniós pályázatnak köszönhetően, megyei referensi hálózat teszi elérhetőbbé az állampolgárok számára – mondta el a Naplónak dr. Kovács Krisztián, Hajdú-Bihar megye referense.

– Különböző panaszokkal keresnek meg minket, s ha az ügy nem ránk tartozik, akkor sem küldjük el a polgárt, helyette segítünk, kihez forduljon. Ha a probléma valóban az egyenlő bánásmód kötelezettségének sérelme, hivatalos eljárást indítunk. Ezt itt a megyében én teszem meg, de közvetlenül a budapesti irodánkkal is kapcsolatba lehet lépni. Fontos tudni, hogy bár köznapi értelemben sokféle sérelem van, mi akkor járunk el, ha valamely, a törvény által nevesített „védett tulajdonság” miatt éri hátrányos megkülönböztetés a panaszost. Például a vallása, vagy az életkora miatt. Megyénkben az a leggyakoribb, hogy valakit a roma származása miatt különböztetnek meg hátrányosan – adott betekintést eseteikbe Kovács Krisztián.

Bírság is lehet

Ugyanakkor, folytatta, szokatlan, de védett tulajdonság lehet az is, ha egy bolthálózat falusi egységében ugyanazért a munkáért kevesebb bért fizetnek, mint a városiban. Akadt olyan panasz, miszerint laktóz- vagy lisztérzékeny gyermeknek az iskola nem biztosított megfelelő étkezést, a szülőnek azt mondták, oldják meg otthonról. Vagy az autista gyerek nem kap megfelelő oktatást, miközben az iskola alapító okirata szerint rendelkezik a vonatkozó nevelési programmal. Ma már ritka, de előfordul, hogy álláshirdetésben kizárnak bizonyos kor fölötti jelentkezőket.

A panaszok kivizsgálása során a hatóság legenyhébb esetben megállapítja a jogsértést és megtiltja azt. Ennél súlyosabb szankció, ha honlapján –prevenciós céllal – közzéteszi a jogsértő nevét, míg a legkomolyabb esetben 50 ezertől 6 millió forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhat – tudtuk meg a szakembertől, aki hangsúlyozta: nem a büntetés, hanem a megegyezés a cél, az igazi siker az, ha a panaszos ügye megoldódik, a másik fél pedig felismeri a hibát. Szerencsére, sok eset így zárul – tette hozzá, arra biztatva, hogy diszkrimináció esetén bátran forduljunk akár a budapesti központhoz, akár személyesen hozzá. Fontos tudni, hogy az eljárás költségmentes!

Másnap kirúgták…

Általánosságban elmondható, hogy eseteik zöme munkahellyel összefüggő. Gyakran javasolják munkaügyi per indítását, amelyre a sérelemtől számított 30 napon belül van lehetőség. Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz viszont foglalkoztatásban megvalósuló diszkrimináció esetén egy éven belül lehet fordulni.

 

– A panaszos jellemzően valamilyen dokumentummal jön, például felmondtak neki. Az EBH előtt a munkahelynek kell bebizonyítania, hogy ez nem azért volt, mert elmúlt x éves – mutatott be egy tipikus esetet Kovács Krisztián, megjegyezve, hogy ilyen panaszokkal az állami és a magánszektorban gyakrabban, a civil szférában ritkábban lehet találkozni.

Kérésünkre elmondta: nemrég egy nő azért fordult a hatósághoz, mert elbocsátották, amikor a munkahelyén bejelentette, hogy gyermeket vár. A referens megfogalmazta a panaszt és a hatóság felé továbbította azt, illetve javasolta, hogy forduljon a munkaügyi bírósághoz. A nő bizonyítani tudta, hogy régóta dolgozott a cégnél, ahol korábban elégedettek voltak a munkájával, és már kirúgása másnapján hirdették az állását. Az eljárásban sikerült visszaállítani a munkaviszonyát, ami most elsősorban az általa igénybe vehető gyes mértéke miatt fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában