Helyi közélet

2015.12.11. 17:08

Világszinten is egyedülálló Debrecen új élettani oktató- és pilótaközpontja

Debrecen - Kaput nyit a világra, bár a világ már itt van a miniszter szerint.

Debrecen - Kaput nyit a világra, bár a világ már itt van a miniszter szerint.

A világon egyedülálló kutató-képző központot adták pénteken a debreceni repülőtéren. Az összesen ötmilliárd forintból létrehozott Pharma-Flight – mint az a projektzáró ünnepsége elhangzott – egyesíti az egyetemi szintű pilótaképzést, a speciális egészségügyi igényeket kiszolgáló kutatást és a kisszériás gyógyszergyártást.

Komplexitásában páratlan

Kitalálni egy repülőgépet, az semmi. Megépíteni egyet, az valami. De repülni vele, az minden.” Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a német repülőgép feltaláló, Ottó Lilienthal mondatainak a felidézésével érzékeltette azt az elhivatottságot, ami létrehozta a pénteken átadott Pharma-Flight élettani oktató- és pilótaközpontot. A repüléshez kapcsolódóan ennyire komplex tevékenységet folytató létesítmény nincs még egy a világon – tette hozzá a tárcavezető.

Ma már nagy igény van rá

Az oktató- és pilótaképző központ megálmodója, a már említett elhivatottság vezéralakja (ezt többen is hangsúlyozták), Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke emlékeztetett arra, hogy először 10 éve merült fel egy ilyen létesítmény megépítése. Ám, még a szakemberek sem voltak biztosak abban, hogy szükség van-e rá. A kérdést az idő válaszolta meg, ugyanis az utóbbi években a légi közlekedés fejlődésével egyre nagyobb a szakemberhiány. A központ éppen ezért hiánypótló Európában, és akár világviszonylatban is.



Első a Kárpát-medencében

Kósa Lajos a Fidesz frakció vezetője azt hangsúlyozta, hogy a város repülőtere ugyan még elmarad utasforgalomban a kassaitól, szolgáltatásban a kolozsváritól, de tudományos hátterével az egész Kárpát-medence legfejlettebb reptere lesz. Papp László polgármester arra emlékeztetett, hogy a légi kikötő a Modern Városok programban 1,2 milliárd forintot kap, de az Orbán Viktorral megkötött megállapodás több pontja is érinti közvetve ezt a beruházást is. Szilvássy Zoltán az egyetem rektora arról beszélt, hogy az elő 500 évvel ellentétben ma már nem elég az intézmény és a város jó kapcsolata, nagyon sok egyéb tényező is szükséges egy ilyen létesítmény megvalósításához.

Háromféle funkció

A központot üzemeltető kft. ügyvezetője, Czirják György elmondta, az alapkőletétel óta 591 nap telt el. A mintegy 3,4 milliárd forintos támogatással megvalósított létesítményben egy Airbusz 320-as és egy Boing 737-es szimulátoron lehet gyakorolni, elvégezhetők a repülésalkalmassági vizsgálatok, illetve speciális, a repüléshez kapcsolódó egészségügyi kutatások és kis szériában gyárhatók gyógyszerek.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában