Helyi közélet

2015.12.23. 12:38

Csak a gyertya égjen, ne a fa!

Debrecen - Készítsük fel lakásunkat is az ünnepre! – javasolják a biztosítási szakemberek.

Debrecen - Készítsük fel lakásunkat is az ünnepre! – javasolják a biztosítási szakemberek.Tavaly év végén a legtöbb kárt a tűzesetek okozták, összesen 36 millió forint értékben jelentettek kárt az Aegon Magyarország ügyfelei – áll a biztosítótársaság sajtóközleményében.

A tapasztalatok szerint az év végi időszakban előforduló tüzeket legtöbbször még mindig a karácsonyfa izzók, illetve csillagszórók okoznak, de gyakoriak a főzéskor, sütéskor kifröccsenő forró olaj okozta égési sérülések is. A károk jó része megelőzhető lenne, ennek érdekében a szakemberek összegyűjtöttek néhány jó tanácsot.

Vajon hányan tudják, hogy egy lakás nappalija körülbelül negyven másodperc alatt ég le? Éppen ezért kiemelten figyeljünk rá, nehogy egy rövidzárlat komoly károkat okozzon, ha elmegyünk otthonról. Ha hosszabb időre, több napra elhagyjuk otthonunkat, az elektromos készülékeket érdemes áramtalanítani, hogy megelőzzünk egy elektromos zárlatból kialakuló tüzet.

Az adventi koszorú gyertyáit, a mécseseket, illatosítókat tegyük biztonságos, nem éghető alátétre! Ha nyugovóra térünk vagy elmegyünk otthonról, mindenképp oltsuk el ezeket, a karácsonyfa égőit pedig kapcsoljuk le.

A karácsonyi égősorokat szaküzletekben vásároljuk meg. A piacokon, utcai árusoktól vásárolt termékek jellemzően nem rendelkeznek érintésvédelmi tanúsítvánnyal, és zárlatot okozhatnak, amely lángra lobbanthatja a karácsonyfát és vele az egész lakást.

Vigyázzon lakására, vagyonára a síelés alatt is, hogy ne üres lakás várja, ha hazatér! A közösségi médiában megosztott információk ötletet adhatnak a betörőknek. Csak akkor osszon meg utazásáról képeket, pontos információkat, ha biztos benne, hogy azokat valóban csak a szűk baráti köre látja, vagy halassza el az élménybeszámolót a visszaérkezése utánra!

Nagy értékű ajándékairól készített fotókat sem tanácsos megosztani a közösségi oldalon, hiszen ezek is ötleteket adhatnak a betörőknek!

Amennyiben elutazik, kérje meg barátját, ismerősét, hogy rendszeresen ürítse ki a levélszekrényét! Távolléte idejére célszerű a csengőt kikapcsolni, és/vagy időkapcsoló programozásával időnként a világítást, hogy a lakás elhagyatottsága ne legyen könnyen ellenőrizhető!

A ház körül található fák meggyengült ágait vágjuk le, ellenőrizzük rendszeresen az épület tetőszerkezetét, így egy nagyobb havazás, vagy ónos eső nem okoz kárt az épületben, vagy a parkoló autóban – javasolja a biztosítótársaság.

- HBN -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában