Helyi közélet

2015.12.17. 10:19

A tervezet szerint több helyen lehetne szelektíven gyűjteni a hulladékot

Debrecen - Adókedvezményt adna a város a háziorvosoknak, a védőnőknek és a K+F cégeknek.

Debrecen - Adókedvezményt adna a város a háziorvosoknak, a védőnőknek és a K+F cégeknek.

Jövőre a megyeszékhely teljes területére kiterjesztenék az úgynevezett sárga zsákos szelektív hulladékgyűjtést. A csütörtöki közgyűlés elé kerülő javaslat szerint további városrészekben is lehetőség lesz a papír-, a műanyag- és a fémhulladék elkülönítésére. Az így szétválogatott szemetet hetente egyszer vinnék el. A ledobós hulladékgyűjtési rendszerű társasházaknál maradna a gyűjtőszigetes gyűjtés. A változtatás ellenére a szelektív hulladékgyűjtés továbbra is ingyenes maradna.

Adókedvezmények

A kormány adócsökkentési politikájához kapcsolódva a debreceni önkormányzat helyi iparűzési adókedvezményt szeretne biztosítani a vállalkozó háziorvosoknak, védőnőknek, valamint a kutatással, fejlesztéssel foglalkozó cégeknek. Egy előterjesztés értelmében a szóban forgó egészségügyi dolgozók közül azok vehetnék igénybe az 50 százalékos engedményt, akiknek az iparűzési adóalapja nem haladja meg a 20 millió forintot. A tavalyi adóbevallások alapján Debrecenben 163 háziorvos csaknem 41 millió forint iparűzési adót fizetett. A rendelet elfogadása esetén a város 20-21 millió forint adóbevételtől esne el. Az önkormányzat reménye szerint cserében az egészségügyi ellátásban dolgozó vállalkozások többet tudnának fordítani az általuk nyújtott szolgáltatások színvonalának emelésére.

A rendelet tervezet másik részében az szerepel, hogy a kutatási, fejlesztési (K+F) tevékenységet folytató vállalkozások adójukat ezen tevékenység költségének 1 százalékával, maximum az adójuk 70 százalékáig mérsékelhetnék. Ettől azt várják, hogy több ilyen vállalkozás települ a városba, amelynek köszönhetően növekszik majd a foglalkoztatottság.

Szabad lesz kavicsot szórni

Egy helyi rendelet értelmében a debreceni temetőkben eddig tilos volt a sírokat kaviccsal, vagy más ahhoz hasonló anyaggal körbeszórni. A tiltás miatt sok lakossági panasz érkezett a városhoz, melynek nyomán a közgyűlésen úgy akarják módosítani a szabályt, hogy mindez szabaddá váljon. Az indoklás szerint körbeszórás esetén a temetkezési hely környezete egyszerűen helyreállítható, a vizet, a növények gyökérzetét átereszti, kárt nem okoz, ezért a rendelkezés fenntartása célszerűtlen.

HBN–OCs


Több helyen sárgába

A sárga zsákokba történő szelektív hulladékgyűjtést Debrecenben először a Józsán vezették be, majd fokozatosan kiterjesztették más városrészekre. Jelenleg 600 utca, több mint 22 ezer lakása részese a rendszernek. Tavaly csaknem 556 tonna hulladékot gyűjtöttek így össze, idén ennél nagyjából 30 százalékkal nagyobb mennyiségre számítanak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában