Helyi közélet

2015.12.05. 13:20

A szocialisták Balmazújváros korábbi polgármesterét kérdeznék

Debrecen – A Fidesz korrupciós ügyeinek sorába illeszkedik a balmazújvárosi eset, amelyben a mostani és a korábbi városvezető, Veres Margit, illetve Tiba István érintettségét is vizsgálják – jelentette ki Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője pénteken, a debreceni Fidesz-székház előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Debrecen – A Fidesz korrupciós ügyeinek sorába illeszkedik a balmazújvárosi eset, amelyben a mostani és a korábbi városvezető, Veres Margit, illetve Tiba István érintettségét is vizsgálják – jelentette ki Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője pénteken, a debreceni Fidesz-székház előtt tartott sajtótájékoztatóján.

A képviselő asszony egy narancssárga borítékot is felmutatott, rajta „Tiba István 5 millió forint” felirattal, hozzátéve hogy, vajon hány hasonló boríték lehet még a megyében?

Párttársa, Huszka Imre, egy, a balmazújvárosi képviselő testület 2012. decemberi bizottsági ülésén készült jegyzőkönyvet idézett, ami szerint Tiba István arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy ha nem szavaznak meg az egyik helyi cég részére 180 millió forint támogatást, akkor a város elesik attól a lehetőségtől, hogy sportcsarnok épüljön ott. Az akkor frissen megkapott állami támogatásból a fenti összeget „erre kaptuk” – idézte Tibát Huszka Imre, holott, tette hozzá, az nem célzott pénz volt, másra is fordíthatták volna. A szocialista politikus szerint a város a létesítmény későbbi bérlésében is kedvezőtlenebb feltételekben állapodott meg az akkori polgármester közbelépése miatt. – Megvédi-e Tiba István férfiként és volt városvezetőként is egykori beosztottját, Veres Margitot? Ha kell, akár saját magára is terhelő vallomást téve? – mondta, a jelenleg zajló bírósági eljárásra utalva.

– Hogyan fordulhatott elő, hogy az ügy kipattanása után kinevezték Tiba Istvánt miniszteri biztossá? – kérdezte Bangóné Borbély Ildikó. Szerinte Tiba Istvánnak mentelmi jogáról és képviselői mandátumáról is le kellene mondania, illetve felszólította a politikust, hogy tisztázza magát az ügyben.

„Elmondtam az igazságot”

Dr. Tiba István, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra:

„Szánalmasnak tartom, amikor egy olyan párt képviselői, amelyek tele vannak korrupciós ügyekkel, és amelynek miniszterelnöke, kormányon saját maga bevallotta, hogy »hazudtunk reggel, éjjel meg este« – és képviselőiknek sajnos továbbra is ez a hitvallása – népszerűtlenségüket azzal akarják csökkenteni, hogy másokat is korrupcióval vádolnak. Az idézett ügy 2013 decemberében már széles sajtónyilvánosságot kapott, érdekes módon ennek ellenére a 2014-es önkormányzati választásokon, dr. Veres Margit független polgármester jelöltet megkereste az MSZP, és meghallgatását követően, MSZP támogatással is indult a választáson. Akkor nem merült fel bennük semmilyen kétely az üggyel kapcsolatban!

A vizsgálat során, az ügyészségen tanúmeghallgatásom alkalmával elmondtam az igazságot, ahogy, gondolom, ezt minden érintett megtette. Természetesen hasonlóan fogok cselekedni a bírósági tárgyalás során is. Mivel az ügy kipattanását követően a saját pártszövetségemben is megkérdeztek ezzel kapcsolatban, ott is elmondtam az igazat, ezért nevezhettek ki a miniszteri biztosi szolgálatra.

Ha már a szocialista képviselők tanácsokat adnak nekem, engedjék meg, hogy én is adjak nekik egy tanácsot, így az újévre való tekintettel: soha nem késő elkezdeni igazat mondani, még ha ez eddig teljesen ismeretlen volt számukra! Ennek megvalósításához kívánok nekik sok sikert és erőt az új esztendőre!” – írta a politikus.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában