Helyi közélet

2015.11.06. 17:49

Újszerű szemlélet a stressz- és öregedés okozta betegségek kezelésében

Debrecen - Szegedi és debreceni kutatók vizsgálták különböző betegségek kezelését.

Debrecen - Szegedi és debreceni kutatók vizsgálták különböző betegségek kezelését.

Kutatói Kapcsolatépítő Klubnak adott helyszínt a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában található In Vitro Diagnosztikai Épület pénteken. Az eseményen a Debreceni Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont szakemberei vettek részt, akik konzorciumi pályázatban a krónikus stresszhez és az öregedéshez kapcsolódó betegségek kezelésének új megközelítési területeit vizsgálták.

A pénteki rendezvényt a Szegedről érkezett dr. Vígh László, egyetemi tanár és dr. Gombos Imre, tudományos munkatárs, valamint a Debreceni Egyetem rektora, dr. Szilvássy Zoltán előadásai színesítették. A találkozó során lehetőség nyílt a kutatók közötti kapcsolatok erősítésére és szakmai egyeztetésekre is.

Gyakori betegségek

Az Alzheimer-, a Parkinson-kór, a szív- és érrendszeri, a cukor- és a daganatos betegségek kezelése komoly kihívást jelent a kutatók számára. A szakemberek a májusban indult közös pályázat során a majdani kutatócsoport-hálózatoknak a nemzetközi szakmai kapcsolatait elősegítő partneradatbázist dolgoztak ki. Az elmúlt hónapokban olyan kutatói vizsgálatok zajlottak, amelyek az egyes és a kettes típusú cukorbetegség innovatív kezelésében jelenthetnek komoly előrelépést.

Az együttműködésben fiatal egyetemi hallgatók és kutatók is részt vettek, akik a kémia, a biokémia, a molekuláris biológia, a farmakológia és az agrártudományok területein tevékenykednek. Az esemény végén kihirdették a kutatási ötletpályázat eredményeit, melyre több mint ötven projektterv érkezett be.

HBN–VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában