Helyi közélet

2015.11.12. 18:35

Történt pár változás az újfalui agrárképzésben, amiről nem árt tudniuk

Berettyóújfalu - A térség az agrárképzést illetően ellátatlan, ezért volt szükség a tagintézményre.

Berettyóújfalu - A térség az agrárképzést illetően ellátatlan, ezért volt szükség a tagintézményre.

Szép és motiváló feladat újraindítani egy képzést – fogalmazott Román István agrárképzésért felelős helyettes államtitkár azon a szakmai tanácskozáson, amit a berettyóújfalui Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium Bessenyei György Mezőgazdasági Szakképző Iskola Tagintézményében tartottak csütörtökön. A szaktárca 2015. szeptember 1-től az egykori Brózik Dezső Mezőgazdasági Szakközépiskola épületében tiszta profilú, agrárágazathoz tartozó szakképesítést nyújtó intézmény fenntartását vállalta, amely a hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium tagintézménye lett. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) a kormány által elfogadott Tessedik Sámuel Agrárszakképzési Koncepció alapján szervezi meg a szakképzést – ezt ismertette a helyettes államtitkár a fórumon.

Román István kiemelte, hogy Tessedik gondolatához visszanyúlva a gyakorlatias tudást hozzák előtérbe, és szeretnék a szakképzést a gazdaság szolgálatába állítani, hogy az válasz legyen a munkaerőpiac kérdéseire. A tárca intézményfenntartóként is részt vesz az ágazati szakképzés rendszerében, kormányzati szinten pozicionálja, bevonzza a tanulókat. Úgynevezett hiányszakmákat jelöltek ki (gazda, kertész, mezőgazdasági gépész), amelynek tanulói ösztöndíjat kapnak. Az államtitkárral készült bővebb beszélgetést később közöljük.

HBN-BB


Újjáindult a régi Brózikban a képzés

A szaktárca által támogatott, tiszta profilú, azaz önálló agrárképzéssel foglalkozó középfokú intézmény kitételének megyénkben csak a hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium felelt meg, viszont megyei szinten kevésnek bizonyult, szükség volt a bővítésre. Mivel a berettyóújfalui Brózik Dezső Mezőgazdasági Szakközépiskola évtizedekig a fellegvára volt az agrárszakképzésnek – ám az elmúlt évek iskolaátszervezéseinek következtében összevonták a Bessenyi-szakközépiskolával –, s nem akarták, hogy a Dél-Bihar és a Sárrét szakirányú képzés nélkül maradjon, tárgyalások kezdődtek arról, hogy mi módon éledhetne újjá a Brózik. Végül megállapodás született és a szaktárca 2015. szeptember 1-től vállalta az egykori mezőgazdasági szakközépiskola épületében egy tiszta profilú, az OKJ-ben meghatározott, agrárágazathoz tartozó szakképesítést nyújtó intézmény fenntartását. Ez az intézmény új nevén a Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium Bessenyei György Mezőgazdasági Szakképző Iskola Tagintézménye, amelyben jelenleg 62-en tanulnak, de jövőre két osztályt is indítanak.


A Tessedik Sámuel Agrárszakképzési Koncepció

A koncepció legfontosabb célja, hogy az agrárszakképzés rendszerének a megújítása az agrár- és élelmiszergazdasági ágazat sajátosságainak a figyelembevételével valósuljon meg. Elsődlegesen az ágazat területén a duális képzés erősítését és a szakképzési rendszer fejlesztését célozza meg. Kihívás, hogy az elmúlt kormányzati ciklusban új alapokra helyezett szakképzési rendszer megfelelő válaszokat tudjon adni a gazdaság és a munkaerőpiac folyamatosan változó és megújuló kihívásaira. Ehhez az agrárszakképzési területnek is maximális mértékben alkalmazkodni kell. Az elmúlt években a GDP növekedésében jelentős szerepe volt a mezőgazdaságnak, az ágazat további bővüléséhez a magyar gazdaságnak több megfelelően képzett, gyakorlatias tudással rendelkező szakmunkásra és technikusra van szüksége, mint amennyit a jelenlegi oktatási rendszer képez.

A koncepció kiemelten figyelmet fordít a vidéki munkaerő-utánpótlást biztosító agrárszakképző iskolahálózatra, valamint arra, hogy a képzések tartalmaiban kiemelten megjelenjen az egészséges élelmiszerellátás kérdésköre és a környezettudatosság erősítése a termőföldtől az asztalig elv minden szegmensében.​


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában