Helyi közélet

2015.11.26. 16:21

Szobrot állítottak a névadó emlékére a Kenézy Kórház udvarán

Debrecen - Nem csak professzor, hanem sportember és közéleti személy is volt dr. Kenézy Gyula.

Debrecen - Nem csak professzor, hanem sportember és közéleti személy is volt dr. Kenézy Gyula.

Mellszobrának avatásával emlékeztek Kenézy Gyula, Debrecen egykori híres orvosa, közéleti szereplője munkássága, emberi nagysága előtt tisztelői november 26-án, halálának évfordulóján immár 5. alkalommal megrendezett Kenézy-napon. Az eseményt a kórház névadó orvosáról elnevezett, az emlékét ápoló Dr. Kenézy Gyula Baráti Kör Civil Társaság szervezte. Az egészségügyi intézmény udvarán elhelyezett, magánadakozásból készült bronz mellszobrot E. Lakatos Aranka szobrászművész készítette.

Keveset tudunk róla

Hagyomány már, hogy a Kenézy-emléknapon a tudósorvos munkásságának egy-egy jelentős területét elemző előadásokat is hallhatnak az esemény résztvevői. Ezúttal Kenézy Gyula katonaorvosi, gyógyszerészi, valamint közéleti tevékenységét elemezték az előadók.

– Az ilyen alkalmakra azért is szükség van, mert a ma embere nagyon keveset tud Kenézy Gyuláról. Ő nem csak szülész és nőgyógyász professzor volt, hanem Debrecen megbecsült közéleti szereplője, aki komolyan is sportolt – mondta köszöntőjében dr. Lampé Zsolt főigazgató.

Az összejövetel alkalmat adott az eseményt szervező Kenézy társaság megalakulása óta eltelt tevékenységének összegzésére is. A civil társaság ügyvivője, Szentgyörgyi János elmondta: kulturális eseményeiket, amelyből 27 volt eddig, a Kenézy Café keretében rendezik, felújították a Hosszúpályiba vezető út mellett az 1849. augusztus 2-ai debreceni csata emlékművét, gondozzák a tudós orvos sírhelyét.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában