Helyi közélet

2015.11.26. 19:05

Paragrafusok para nélkül

Debrecen - Állampolgári jogokra és kötelességekre tanítják a fiatalokat.

Debrecen - Állampolgári jogokra és kötelességekre tanítják a fiatalokat.

Mi a jogi következménye a droghasználatnak? Mire számíthat egy verekedésbe keveredő? Milyen jogai vannak az interneten vásárlónak? Hogyan lehet valaki ügyvéd vagy bíró? A fiatalok körében felmerülő kérdésekre első kézből, az igazságszolgáltatásban dolgozó szakemberektől kaphatnak válaszokat az Ifjúsági Ház látogatói. A Debreceni Ítélőtáblával és a Debreceni Törvényszékkel csütörtökön kötött együttműködés nyomán bővül a Simonffy utcai intézmény szolgáltatásainak köre. Ezek szorosan kapcsolódnak az Ifiház november 27-én induló Teret nyitunk! középiskolai programcsomagjához. Ahogyan az intézet úgy a helyi ítélőtábla és törvényszék is szervezett eseményeket, amelyek célja, hogy a fiatalok minél tájékozottabbak legyenek a magyar jogrendszerben, megismerjék az igazságszolgáltatás munkáját és nem utolsó sorban a jogi pálya iránt érdeklődőket is segítették a pályaválasztásban.

A bírósági perszimulációkon Debrecen középiskoláiból több száz diák vett már részt, a tárgyalások végén pedig a fiatalok felmerülő kérdéseire a bírók, az ítélőtábla és a törvényszék elnöke válaszolt. Ellátogattak osztályfőnöki órákra a bírák, bírósági titkárok és beszélgettek a tanulókkal a polgári illetve büntető jog őket érintő, érinthető részeiről. Ugyanakkor az iskolák szívesen viszik el a tanulókat a bíróságokra, hogy megismerjék az épületben és a tárgyalótermekben való viselkedés szabályait.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában