Helyi közélet

2015.11.05. 08:50

Megkérdeztük: Ön elhiszi, hogy a szalámi és szalonna fokozottan rákkeltő?

Debrecen - A WHO, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete nemrég hátborzongató híreket közölt a húsokról és húskészítményekről. Erről kérdeztük a debrecenieket, ők pedig válaszoltak nekünk.

Debrecen - A WHO, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete nemrég hátborzongató híreket közölt a húsokról és húskészítményekről. Erről kérdeztük a debrecenieket, ők pedig válaszoltak nekünk. - A boltokban található a préselt sonkának nevezett készítmény, amiben valószínűleg semmi hús nincsen, arról el tudom képzelni, hogy rákkeltő lehet. Viszont azok a húsok, amiket otthon, saját kezűleg készítenek és füstölnek meg, azok biztosan nem rákkeltők. Ez utóbbit szoktam én is választani szüleink és nagyszüleink is ezt ették, nem lettek betegek – válaszolta Ottó Beatrix.

– Manapság olyan sok terméket fogyasztunk, hogy nem kimondottan a szalámi és szalonna fog gondot okozni. Lehet, hogy ártalmasak, de csak akkor, ha túlzott mértékben fogyasztjuk ezeket. Az előző generáció is bőségesen fogyasztott ezekből, és mégse lettek rákbetegek – mondta Rusznyák Nikolett.

Gombos Balázs úgy gondolja, hogy azok az emberek, akik minden nap ilyen bolti húsféleségeket fogyasztanak, azok nagyobb eséllyel lesznek rákosak, mint azok, akik hetente egyszer-kétszer választják ezeket a húsokat. A dohányzás és egyéb káros szokások pedig csak erősítik ennek a megbetegedés lehetőségét. Azok, aki jó minőségű, házi szalámit és szalonnát esznek minden nap, kisebb eséllyel betegednek meg.

– Nem feltétlen ezek fogyasztása befolyásolja ennek a betegségnek a kialakulását – vélekedett Szeőcs Dóra – nem ez az első rémhír, amit keltenek. Ha nap mint nap enném, valószínű, hogy megbetegednék. A családomban is sokan fogyasztották és fogyasztanak húst, mégse volt daganatos megbetegedése senkinek közülük. Én mértékkel eszek húsokat – mondta.

Ezeknek a termékeknek a fogyasztásának évszázadok óta hagyománya van Magyarországon, és eddig nem derült ki róla, hogy káros lenne. Úgy gondolom, ha ezeket kiegyensúlyozott mértékben fogyasztják az emberek, nem károsabbak, mint azok a gyorséttermi ételek, amiket szintén sokan esznek – válaszolta Palakovics Dóra.

Oláh György nem tud állást foglalni a témában: – Nem vagyok sem tudós, sem kutató, nem tudom, mi az igazságtartalma ennek. Lehet, hogy már az állattartás körülményeinél eldől ez a kérdés. Én egyébként nem is eszek húst. Szerintem minél kevésbé feldolgozott élelmiszereket kell ennünk, minél természetesebbeket, például nyers zöldséget.

HBN | Fotó: Molnár Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában