Helyi közélet

2015.11.13. 13:24

Nyírábrányban kilátóval és tanösvénnyel gyúrnak rá a turizmusra

Nyírábrány - Az új turisztikai attrakciók akár többnapos elfoglaltságot is kínálnak.

Nyírábrány - Az új turisztikai attrakciók akár többnapos elfoglaltságot is kínálnak.

Régi célja a településnek Nyírábrányt bekapcsolni a turizmus vérkeringésébe. Ezt az igényt fejezték ki azzal, hogy az ezredfordulón sikerült megvásárolniuk az Eördögh–Ábrányi–Szapáry kastélyt. Az annak környezetében lévő erdőt és parkot pedig idén új összefüggésbe helyezték az erdei közjóléti létesítményeket támogató pályázat által. Kilátó épült, erdei tanösvény és pihenőhely létesült a kastély parkjában. Mint azt Nyírábrány polgármestere, Nyíri Béla kiemelte, régi elhatározásuk volt a turisztikai céllal megvalósuló fejlesztés.

– Ezzel a beruházással az alapokat szerettük volna megteremteni ahhoz, hogy a turizmus beindulhasson, s legyen még három ok a települést meglátogatni; a helyi emberek ezáltal tudjanak akár önállóan is munkahelyeket létrehozni. Hiszen ha a turisták egy, vagy akár több napot is érdemesnek gondolnak nálunk eltölteni, az magával hozza a további igényeket – mondta a polgármester.

Nyíri Béla a napokban vágta át a szalagot a Beke István erdei tanösvény és a Szapáry Kilátó ünnepélyes átadóján, amikor kiemelte, hogy remélhetőleg a kastély is hamarosan elkezd megújulni.

– Kívülről szeretnénk először formába hozni, a homlokzatot, a tetőt, hogy az eső ne jusson be. Már benn van a pályázatunk a norvég-alapnál, de a felújításhoz szükséges minden engedélyt még nem szeretük be – tudtuk meg. Az 1820-as években készült kastélyt Povolny Ferenc tervezte, az épület pincéje is figyelemreméltó építészeti megoldással készült, ezért annak felújítása is az elképzelések között van. Visszatérve az erdei tanösvényre a nagyközség-vezető elmondta, hogy a pihenő- és tűzrakó-hellyel együtt közel 4,4 millió forintból készült el, névadója az egykori természetvédelmi őre; folyamatos őrzését az ötéves fenntartási kötelezettség is elengedhetetlenné tette. Bár a község lakói már meglátogatták az új látványosságot, szervezett iskolai keretek között – remélhetőleg erdei tanóra keretében – majd a tavasz teszi lehetővé a bővebb ismeretszerzést.

HBN-BB


Szapáry Kilátó

Az Eördögh-kastély utolsó tulajdonosáról elnevezett kilátó teljes magassága 23,6 méter, 94 lépcsőfok visz fel a tetejére. Onnan – ködmentes időben, naponta 9 és 17 óra között – láthatóak a környező települések tornyai, szemben az érmihályfalvi templomé. A kilátó teljes költsége 24 millió forint volt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában