Helyi közélet

2015.11.25. 09:50

Videó: Szintetikus "csokival" bukott le a díler: talán az egész országban nem volt még ilyen drogfogás

Debrecen - Rosszul végződött a „spanyol kapcsolat” – a debreceni férfinál csaknem 12 kilónyi kábítószert találtak a rendőrök.​

Debrecen - Rosszul végződött a „spanyol kapcsolat” – a debreceni férfinál csaknem 12 kilónyi kábítószert találtak a rendőrök.​

Nem a nagysága, hanem a szokatlansága miatt számít szenzációnak az a drogfogás, melyről kedden szerezett tudomást a Hajdú-bihari Napló a rendőrségtől. Ugyanis a megyében, de talán az országban sem foglaltak még le szintetikus hasisgyantát, ami a marihuánából előállított, a fogyasztók által csak „csokinak” nevezett kábítószer mesterséges változata. A megyei kapitányság felderítő osztálya egy igazoltatásnál „felvett szálat” gombolyított tovább, melynek a végéhez valószínűleg az Europol munkatársai jutnak majd el Spanyolországban. Az itteniek a nyomozásuk során P. Gergő 25 éves debreceni lakosnál csaknem 12 kilogramm különböző fajtájú drogot – nagyobbrészt a szintetikus szer előállításához szükséges összetevőket – találtak.

Hogy valaki hasisgyantával jelenik meg a piacon, azon egyáltalán nem lepődtek meg a megyei rend­őr-főkapitányság felderítő osztályának a munkatársai, de azon már igen, hogy ez a szer szintetikusan előállított. Ugyanis Kiss Róbert osztályvezető szerint a törvényi szabályozás módosításával a dizájnerdrogok háttérbe szorultak, és ismét népszerű lett a marihuána, az amfetamin, valamint a „csoki”, vagyis a hasisgyanta, amit természetes körülmények között a marihuána kifőzésével állítanak elő. A legújabb fogásuk azonban bizonyítja, ez már mesterségesen is megoldható.

Szürke por, sárga folyadék

A szokatlan szerhez elvezető történet egy november 18-ai igazoltatással kezdődött, amikor a Petőfi téren a Budapestre induló 23 éves hajdúböszörményi L. Dávidnál a járőr 200 gramm hasisgyantát és ezer eurót talált. Ez így együtt több mint gyanús volt, ami be is igazolódott, mert a kábítószer-birtoklás miatt előállított fiatalember megnevezte, akitől a drogot kapta. A felderítő osztály munkatársai még aznap megjelentek egy debreceni családi házban, ahol nemcsak a 25 éves P. Gergőt találták, hanem a 30 éves L. Zoltánt is, aki feltehetően éppen drogot vásárolt az egyébként nem ott lakó dílertől. Mivel P. Gergő hátizsákjában a rendőrök csaknem három kiló különböző fajta kábítószert (varázsgombát, marihuánát és hasisgyantát) találtak, az elszámoltatása a Bayk András-kerti otthonában folytatódott. Ott megközelítően 9 kiló kilogramm hasisgyanta előállításához szükséges szürke porra és 10 fél literes palackban 4 liternyi sárga színű folyadékra bukkantak. A díler elmondta, ezt a két komponenst kell összekeverni a szintetikus szer elkészítéséhez, s azután táblaformába önteni a zöldesbarna színű anyagot. Ilyeneket is lefoglaltak a 25 éves férfinél, akit kábítószer-kereskedés gyanúja miatt a kapitányságra előállítottak, és két nap múlva, november 20-án a Debreceni Járásbíróság elrendelte előzetes letartóztatását. L. Dáviddal szemben kábítószer-birtoklás vétsége miatt indult eljárás, de L. Zoltánnal és egy negyedik személlyel, a szintén drogfogyasztó, 23 éves józsai Sz. Péterrel együtt szabadlábon maradhatott.

Még vizsgálják a hatását

Miután a felderítő osztály munkatársai számára még ismeretlen a szintetikus hasisgyanta hatékonysága, egyelőre azt sem lehet tudni, a P. Gergőnél talált drog­alapanyagok, illetve a már elkészített „csokitáblák” különösen nagy mennyiségnek számítanak-e, de valószínű. Ez ugyanis nem mindegy a kiszabható büntetés miatt, ami ilyen esetben 5-től 20 évig terjedő börtönnel „honorálható”. Jelenleg szakértők vizsgálják a hatóanyag-tartalmát, annyit már előzetesen lehet tudni, hogy van thc, azaz tetrahidro-cannabiol-tartalma, ami a bódultságot biztosítja. Ám, hogy a természetes marihuánához, illetve a belőle készült hasisgyantához képest milyen erős, az csak később derül majd ki. Viszonyítani azért lehet, hiszen a díler elárulta, hogy a szintetikus szernek grammját egy-két ezer forintért árulta, ez alapján egészen biztos különösen nagy mennyiségnek számít a nála megtalált csaknem kilenc kilónyi alapanyag és hasisgyanta.

Folytatják a felderítést

Miután egy csomagküldő szolgálaton keresztül érkezett az alapanyag a debreceni férfihez, a felderítő osztály munkatársai számára az is nyilvánvaló lett, hogy Spanyolországba vezetnek a szálak. Hogy ott ki vagy kik mozgatják, azt az Europol fogja felkutatni, Kiss Róbert és emberei az esetleges itthoni elágazásokat derítik fel, így további gyanúsítottak felkutatására is kiterjesztik a nyomozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában