Helyi közélet

2015.11.03. 16:09

Mérföldkőhöz érkezett a debreceni repülőtér fejlesztése

Debrecen - A csarnok kifutópálya felőli részen jövő nyárig az új utasforgalmi terminált is kialakítják.

Debrecen - A csarnok kifutópálya felőli részen jövő nyárig az új utasforgalmi terminált is kialakítják.

Befejezéséhez közeledik a repülőtéren az Innovációs és Inkubációs Központ nevű új csarnok építése. A légikikötőt üzemeltető Xanga Cégcsoport vezérigazgatója, Herdon István a létesítmény bokréta avató ünnepségén elmondta: az új épület nyújtotta lehetőség iránt 10-15 elsősorban olyan cég érdeklődik, amelyek a repülőtér kiszolgálásával és szállítmányozással foglalkoznak.

Nehéz feladat volt

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere arra emlékeztette a jelen lévőket, hogy a magyar kormányok sokáig nem értették, hogy Debrecen miért akarja a volt szovjet katonai repülőteret polgári repülőtérré átalakítani. Segítő kezet először az első Orbán kormány nyújtott. Hozzátette: az önkormányzat az 1990-es évek elején az államtól megvásárolta a létesítményt. A város saját forrásaiból 2002-től 2010-ig több mint 4 milliárd forintot fordított a korszerűsítésre.

Perspektívák

Kijelentette: nemcsak a személyforgalomra koncentráltak, hanem az áruszállításra is, ugyanis ez a szegmens az összes a régióban működő konkurens repülőtérről hiányzik. Vasúti átrakó csak itt működik. (Még a Liszt Ferenc repülőtéren sincs ilyen.)

A gazdasági fejlődése kapcsán hihetetlenül nagy előrelépés, hogy decembertől Debrecen Londonból, Párizsból, Brüsszelből, Malmőből, Milánóból, és Eindhovenből is elérhető lesz légi úton – fogalmazott a polgármester.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában