Helyi közélet

2015.11.03. 10:19

Lövés dördült ​az OTI-ban

Debrecen - Az ijedtségen kívül szerencsére senkinek sem történt bántódása.

Debrecen - Az ijedtségen kívül szerencsére senkinek sem történt bántódása.

Lövés dördült ma délelőtt 9 óra körül a Bethlen utcai OTI-ban (Egészségügyi Járóbeteg Központ - a szerk.) - ezzel a hírrel telefonált egyik olvasónk - kérte, nevét ne írjuk le - a Hajdú-bihari Napló szerkesztőségébe kedden. - Igen, a hír igaz - erősítette meg Dr. Dobó Dénes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője olvasónk információját. - Kilenc óra körül kaptuk a bejelentést, hogy egy férfi ruházatából - eddig tisztázatlan körülmények között - a Bethlen utcai egészségügyi intézmény előterében kiesett a nála engedéllyel tartott gázriszató pisztolya, ami a földre esve véletlenül elsült. Szerencsére az eset kapcsán nem történt sérülés - tájékoztatta a Naplót a sajtószóvivő, akitől azt is megtudtuk, a debreceni rendőrkapitányság a téglási férfi ellen lőfegyverrel kapcsolatos szabálysértés elkövetése miatt indított eljárást, a gázriasztó fegyvert pedig lefoglalták.

Csak a viseléshez kell engedély

Talán kevesen tudják, de 2004 szeptembere előtt csak nagyon drága és rendkívül bonyolult engedélyezés után lehetett gáz-riasztó fegyvert szerezni és tartani Magyarországon, azóta viszont egy kormányrendeletnek köszönhetően ez teljesen megváltozott.

Ma már a gáz-riasztó fegyver megvásárlásához és tartásához (nem magunkál, hanem például otthonunkban) nem kell engedély, sőt mindenfajta életkori és egyéb megkötést is eltöröltek. A viselés azonban továbbra is engedélyköteles, amit a területileg illetékes rendőrség adhat ki, mindezt 2009 óta a fegyvertörvény szabályozza. Mivel a tartáshoz és vásárláshoz nem szükséges hivatalos jóváhagyás, így csak megbecsülni lehet, hogy az elmúlt években vajon hányan szereztek ilyen gáz-riasztó fegyvert Hajdú-Biharban. Számuk valószínűleg több tízezerre tehető, ám a fegyverviselési engedélyt kapottak aránya ennél jóval kisebb. A megyében mintegy 2800, a megyeszékhelyen - a Napló információi szerint - valamivel több mint 1200 embernek van engedélye gáz-riasztó fegyver viselésére, utóbbi a teljes debreceni lakosság mindössze 6 ezreléke (0,06 százaléka).

HBN-SZFÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában