Helyi közélet

2015.11.03. 10:58

Liszt átgyalogolt Kabáról Tetétlenre

Kaba, Tetétlen - Eseménysorral emlékeztek Liszt Ferencre és Mosonyi Mihályra.

Kaba, Tetétlen - Eseménysorral emlékeztek Liszt Ferencre és Mosonyi Mihályra.

1884. novemberében három hétig egykori tanítványa, Zichy Géza gróf kastélyában, Tetétlenen vendégeskedett Liszt Ferenc. E tetétleni látogatásra és a kétszáz éve született Mosonyi Mihály zeneszerző munkásságára Kaba, Tetétlen, Báránd és Sáp települések kisiskolásai a 10. alkalommal megszervezett Liszt Ferenc emléknapok keretében emlékeztek.

Koszorúzás, vetélkedő

Az eseménysor Kabán, a református templomban ünnepi zenés áhítattal kezdődött. Sohajda Mihály lelkipásztor igehirdetése, Laczi Ervin orgonajátéka, Diószeghy Iván színművész szavalatai után Felvégi Béla zenetanár Mosonyi Mihály szellemi öröksége címmel tartott előadást.

1884-ben a 73 éves Liszt Ferenc a fogadására a Kabai vasútállomáson megjelent tetétleni lakosok tiszteletére gyalog tette meg a Zichy kastélyig a nyolc kilométeres utat. Az erre az útra emlékező gyermekek évek óta megtartott hasonló gyalogos emléktúráját a kedvezőtlen időjárás megakadályozta. Képviseletükben az egykor szebb napokat megért Zichy kastély parkjában Felvégi Béla zenetanár és Diószeghy Iván színművész a Liszt, az Erkel, a Wagner és a Karácsony Sándor Művelődési Társaság nevében is elhelyezte a megemlékezés koszorúit és virágait a Liszt kopjafánál, a kettétört törzsű, matuzsálemi korú tölgyfa előtt.

A megemlékezések Kabán a Sári Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában Kaba, Tetétlen és Sáp csapatainak Mosonyi Mihály életével kapcsolatos műveltségi vetélkedőjével folytatódtak, majd a négy település művészeti iskolásainak rajz, festészet és kerámia kiállítását nyitották meg.

HBN–Péter Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában