Helyi közélet

2015.11.07. 10:23

"Kicsavartam a kezéből a kést" - Kitüntették a bátor taxisofőrt

Debrecen - A csütörtökön megtámadott taxis a lucernaföldre is követte a támadóját, akit megadásra késztetett.

Debrecen - A csütörtökön megtámadott taxis a lucernaföldre is követte a támadóját, akit megadásra késztetett.

Mint arról már beszámoltunk, csütörtök délután a kirabolni kívánt taxis lélekjelenléte hiúsította meg egy 21 éves debreceni fiatalember kísérletét a pénze megszerzésére. Miután a 62 éves Apagyi Gábor az elfogásában is jelentős segítségére volt a rendőröknek, pénteken a megyei főkapitány, dr. Gyurosovics József dandártábornok Szent György emlékplakettel köszönte meg bátorságát.

Kés a nyakon

A kitüntetés átvétele után hívtuk fel telefonon a bátor taxist, akit munka közben értünk utol, azaz semmiféle trauma jeleit nem mutatta, holott – ahogy mesélte – több évtizedes taxizása alatt még csak verekedésbe sem keveredett korábban. Ezek után még inkább meglepő, hogyan mert ellenállni egy késes rablónak.

– Sok időm nem volt a gondolkodásra, ugyanis csak egy pillanatra néztem máshová, miután közöltem vele mennyit kell fizetnie, és amikor visszafordultam, már a nyakamnak volt szegezve kés. Persze, hogy meglepődtem, hiszen egy teljesen jól szituált, jól öltözött fiatalember választotta ezt fizetés helyett. Átfutott az agyamon, hogy hiába adom oda a pénzt, amit követelt, akkor is leszúrhat. Másrészt arra gondoltam, ha most nem teszek semmit, holnap is így járhatok, megint ki fog rabolni? Ekkor a jobb kezemmel elkaptam a csuklóját, a ballal pedig kicsavartam a kezéből a kést.

Jó erőben volt a srác

Annyira ezért nem volt ez egyszerű, hiszen Apagyi Gábor szerint egy magas jó fizikumú fiatalemberrel küzdött a maga 62 évével, de az elszántságát siker koronázta. Ettől a támadó, S. Attila megijedt, és közölte, akkor ő most elmegy, aminek persze a taxis örült, de azért nem hagyta annyiban a dolgot. Utána eredt az autóval, annak ellenére, hogy a - rendőrségi felvétel alapján - rugóskés széles pengéje megvágta a tenyerét és az ujjait.

– Elfutott a Létai úton, bevágott egy lucerna földre, keresett volna olyan helyet ahol elbújhat, de nem hagytam magam lerázni, mindenhová követtem. Végül egy bozótosnál akart egérutat nyerni, de addigra már nagyon elfáradhatott, mert amikor rákiáltottam, hogy jöjjön elő, a rendőrség már úgy is útban van, előbújt. Ekkor hátratolattam, mert nem tudhattam, mi a szándéka, majd mondtam neki, induljunk vissza a város felé, s ő engedelmeskedett.

Virtuális "pórázon" vezette

Ami akkor történt az talán csak a forgatókönyvíróknak jut eszébe. Apagyi Gábor lehúzott ablakkal gurult előtte taxijával az úton, a támadója meg követte a járdán, és közben beszélgettek. Ez így tartott a rendőrök kiérkezéséig. Ilyen előzmény után nem csoda, ha megbilincselésekor a fiatalember zokogásban tört ki, ahogy a taxis mesélte.

– Sosem tudhatom, ki nyitja rám az ajtót, erre igazán felkészülni nem lehet, így nem maradt bennem félsz, de egyelőre csak a kollégákban bízhatok, amennyiben támadás ér. Valamilyen pánikjelző gomb, mint amilyet a fővárosban kötelezővé akarnak tenni a taxisoknak, az nálunk is elkelne, mert egy csukló és egy kés lefogása közben nem lehet még rádión a központnak is beszólni. A gomb megnyomása egy pillanat lenne, de ennek bevezetése már nem rajtunk, taxisokon múlik.


Debrecen – Hajdú-Bihar megye rendőrfőkapitánya emlékplakettet adott át annak a taxisofőrnek, akinek a segítségével a debreceni rendőrök elfogták a támadót. A nyomozók a 21 éves gyanúsítottat kihallgatták és őrizetbe vették.


Debrecen – A rendőrök elfogták azt a 21 éves férfit, aki a megalapozott gyanú szerint egy taxisofőrt akart kirabolni Debrecenben.


Nem lesznek védtelenek

Mivel úgyis dizájnváltásra készülnek, egyúttal tervezik olyan eszközök beszerelését is az autókba, amelyekkel riasztást adhatnak le a dolgozóik - mondta el kérdésünkre Tisza Tibor, a Főnix Taxi vezetője, Apagyi Gábor munkáltatója. Hozzátette, különböző engedély nélkül tartható eszközöket - gáz és riasztópisztolyt, gázspayt - eddig tarthattak a kocsiban a taxisok, de egy hónapon belül felszerelnek a járművekre egy olyan eszközt, amit működésbe hozva a taxi lámpája pirosan fog villogni. Már folyik az egyeztetés a pánikgomb felszerelésének a lehetőségeiről is, melynek megnyomását a központban is észlelni fogják, s mivel GPS-szel követik a kocsik helyzetét, gyorsan küldhetnek segítséget a helyszínre.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában