Helyi közélet

2015.11.19. 09:33

Jól jött a mezőgazdaságnak az enyhe időjárás

Debrecen - Az elmaradt mezőgazdasági munkák pótlásának és a vetések fejlődésének kedvezett az idő.

Debrecen - Az elmaradt mezőgazdasági munkák pótlásának és a vetések fejlődésének kedvezett az idő.

A kezdeti ködös, nyirkos napokat követően a Közép-Kelet-Európát hetek óta uraló anticiklon peremén érkező frontok már némi változékonyságot hoztak Kelet-Magyarország térségének időjárásába.

Felhős maradt

A magasban egyre enyhébb, de nedves levegő áramlott fölénk, így jórészt maradt a felhős, borongós idő sokfelé kisebb csapadékkal, az alacsony szintű rétegfelhőzet azonban egyre nagyobb területen szakadozott fel legalább néhány órára. Ezzel együtt is meglehetősen alacsonyan, 10-15 óra között alakult a heti napfénytartam, mely az ilyenkor megszokott érték 75-80 százalékát teszi ki. A viszonylag enyhe időt ezúttal nem a napsugárzás erejének köszönhettük tehát, sokkal inkább az óceáni eredetű, enyhe és páradús légtömegeknek. A heti középhőmérséklet 7-9 fok közötti értéke mintegy 4-6 fokkal haladta meg a sokéves átlagot. Az időszakban eleinte 6-9 fok körül tetőzött csupán a hőmérséklet, majd a sok felhő ellenére is mindenütt 12-18 fok köré emelkedett a legenyhébb kora délutáni órákra. Az éjszakák általában fagymentesek voltak, csupán egy-két derült, szélcsendes, mély fekvésű körzetben fordult elő gyenge talaj menti fagy. A minimum hőmérséklet jobbára 3-8°C között állt be, a hajnali órákban bőséges harmatlecsapódás, valamint hosszas felületi nedvesség borítás mellett. A viszonylag magas, 8-9°C körüli hőmérsékletű talaj optimális körülményeket biztosított az őszi vetésű gabonák és a repce fejlődése számára, de a sok nedvesség a még táblán lévő termények minőségét ronthatta.

Elmaradt munkák

Kiadósabb csapadék hiányában a talajfelszín általában jól járható volt, folytatódhattak az őszi talaj- illetve a korábbról elmaradt betakarítási munkák. Mérhető mennyiségű csapadék általában a hét első és legutolsó napján hullott a Tiszántúl északi részein, de a heti összmennyiség sehol sem haladta meg az 5 mm-t. A nedvességgel telített levegő csupán jelentéktelen mértékű párolgást engedett meg az elmúlt napokban, így a csekély vízutánpótlás ellenére sem csökkent a talajok nedvességkészlete. A felső 20-30 cm-es réteg kedvező, a szabadföldi vízkapacitás 60-80%-ának megfelelő nedvességtartalma megmaradt, míg lejjebb még jelentős a vízhiány. Még 2-3 átlagos téli hónap szokásos csapadékmennyisége hiányzik az 1m mélységű talajszelvényből ahhoz, hogy majdan optimálisan bő nedvességkészlet álljon a tavasszal induló vegetáció rendelkezésére.

- DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában