Helyi közélet

2015.11.29. 15:24

Hosszú időre érkezett a lelkész

Vámospércs - Washington és Luxemburg után Vámospércsen szolgál Petró László.

Vámospércs - Washington és Luxemburg után Vámospércsen szolgál Petró László.

A több évtizedes szolgálat után nyugdíjba vonult Ács Ferenc tiszteletes helyére új lelkipásztort választott a gyülekezet Petró László személyében, aki örömmel fogadta a hívó szót. A fiatal, de nem kezdő lelkipásztor beiktatása november második vasárnapján volt a református templomban. Az eseményen dr. Fekete Károly püspök és Szabadi Árpád esperes mellett, mintegy 50 palástos egyházfő, s kétszáznál is több gyülekezeti tag vett részt.

Feladat, nyitottság

A Nyíribronyból származó fiatalember a Debreceni Református Kollégium diákjaként döntötte el, hogy hivatásul választja a lelkipásztori munkát, s a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen folytatta tanulmányait. 2007-ben szerezte meg lelkészi diplomáját. Segédlelkész lett a Nagytemplomban, majd két évet Washingtonban töltött, az ottani magyarok református gyülekezetében, ahol a szolgálat mellett tanult is. Visszatérve Debrecenbe beosztott lelkészi feladatokkal bízták meg elöljárói, amelyet az elmúlt öt évben lelkiismeretesen végzett. 2013 óta havonta jár Luxemburgba, az ottani magyar protestánsok lelkipásztoraként tevékenykedik.

A tudományos munkában is igen aktív, hamarosan sor kerül a doktori disszertációja nyilvános védésére, amelyben az úrvacsora történetével foglalkozik. 2015-ben saját kiadásban könyvet jelentetett meg Nagytemplomi imádságok címmel. Tartalmas út áll a 32 éves fiatal lelkész mögött, aki úgy érzi, éppen jókor érkezett a meghívás a vámospércsi gyülekezettől, hisz nemrég kezdődött közös életük a hitoktatónak tanuló feleségével. Így a fészekrakás időszaka a közös munka kezdete is egyben. Tervei szerint felesége végzi majd a gyermek és ifjúsági munkát, ő pedig a gyülekezeti feladatokra tud nagy hangsúlyt fektetni. Ennek részeként szeretne jó kapcsolatot kiépíteni a város intézményeivel, szervezeteivel, lakóival. Feladat s terv van bőven, annak ellenére, hogy a megérkezés előtt nem volt mód megismerni a körülményeket.

Nem is volt szempont, hogy milyen infrastrukturális körülmények közé érkeznek. A feladat a fontos és a nyitottság – vallja! S hogy minél többen hinnének abban, hogy a dolgok meg tudnak változni jó irányban. Egyelőre albérletben laknak, a parókia felújítása szükségszerű, de nem türelmetlenek. Ahogy a gyülekezet anyagi forrása lehetővé teszi, haladnak majd.

HBN–SZVÉ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában