Helyi közélet

2015.11.24. 15:24

Hősi halottakra emlékeznek a Levéltári Napokon

Debrecen - „<em>A nemzeti múlt része a jelenünknek</em>.” Az első világháborúban szolgált katonákra emlékeznek november 24-én Debrecenben, és 25-én Derecskén.

Debrecen - „A nemzeti múlt része a jelenünknek.” Az első világháborúban szolgált katonákra emlékeznek november 24-én Debrecenben, és 25-én Derecskén.

Mire a falevelek lehullanak, győztes katonáim itthon lesznek!" – így küldte háborúba katonáit Vilmos német császár. Azután négyszer lehullottak – idézte fel Komolay Szabolcs alpolgármester a hősi halottak tiszteletére szervezett 42. Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokon a Megyeházán. Beszédében elmondta, az első világháború emléke halványodni látszik, éppen ezért a centenáriumban kiemelt feladat az, hogy az akkor eseményeket a mostani köztudatba is beépítsék.

– Méltó emléket kell állítani a katonai hősöknek, akik politika- és ideológiamentesen áldozták életüket Magyarországért. Emberek voltak az embertelenségben, becsülettel haltak meg a hazáért, amit az utókornak meg kell becsülnie. A 20. századi eseményeket az első világháború nagymértékben meghatározza, és ez a nemzeti múlt része a jelenünknek, ezzel nemzeti tudattal kell élnünk – mondta Komolay Szabolcs. Kitért arra is, hogy kezdeményezi a Honvédelmi Minisztériummal és a partnerországokkal azt az együttműködést, melynek során az isonzói harcmezőn – ahol rengeteg megyei és főként debreceni katona harcolt – emléktáblát állítsanak fel.

Elválaszthatatlan együttműködés

Bulcsu László, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntőjében kiemelte a megyei levéltárral folytatott kiemelkedő kapcsolatot. A korábban önkormányzati, majd 2012 óta állami fenntartásban működő szervezettel továbbra is komoly együttműködési szándékot szeretnének, különböző kutatási területekre fókuszálva, mint például a jelenlegi kétnapos konferencia, vagy a tudományos Bihar-kutatási program. Jelezte azt a szándékot, hogy az önkormányzat a megye települései felé kinyitja kapuit, hogy a szervezetekkel közösen segítsék és működtessék programjaikat.

HBN–VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában