Helyi közélet

2015.11.29. 12:28

Gyereknek nézve?

<em>Amióta a honi közoktatásban a „Klik-esedés” jelei tapasztalhatók (ez persze enyhe kifejezés, hiszen valójában az új módi minden részletét áthatja az alá-fölérendeltségi viszony), a polgármesterek még jobban irtóznak mindenféle törekvéstől, ami a centralizáció irányába mutat.</em> Petneházi Attila írása.

Amióta a honi közoktatásban a „Klik-esedés” jelei tapasztalhatók (ez persze enyhe kifejezés, hiszen valójában az új módi minden részletét áthatja az alá-fölérendeltségi viszony), a polgármesterek még jobban irtóznak mindenféle törekvéstől, ami a centralizáció irányába mutat. Petneházi Attila írása.

Nem szeretnék ugyanis megélni azt (mint egyikük fogalmazott), hogy hat nappal korábban be kelljen jelenteni, hogy a település a számlájáról 120 ezer forinthoz hozzá akar jutni. Mindez annak kapcsán került szóba, hogy a kormány az önkormányzatok számlavezetését a bankoktól a Magyar Államkincstárhoz tenné át, mondván: tavasszal láthattuk, hogy egyes magántulajdonban lévő brókercégek csődje helyhatóságok sorának a működését lehetetlenítette el. Erre mondják azt a jól gazdálkodó falvak, városok vezetői, hogy aki hibázott, azt felelősségre kell vonni, de milyen dolog már mások esetleges felelőtlensége miatt kollektív büntetést alkalmazni. Én még abban sem vagyok biztos, hogy a közpénzt jó szándékkal megforgatni próbáló polgármesterek „lennének a hunyók”, hiszen például a ma már csak szitokszóként emlegetett Quaestor-pont egy olyan pénzügyi szolgáltató volt, amely húsz éven keresztül valamennyi ügyfelének pontosan fizetett. Ha viszont az önkormányzati berkekben senki nem hibázott (legalábbis szántszándékkal nem), akkor mire ez a nagy terelés; természetesen megint a piacitól az állami felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában