Helyi közélet

2015.11.10. 10:03

Ezzel a diplomával igen nehéz munkát találni

Debrecen - Természettan tanárok, irány az ökoiskola – javasolja az egyetem.

Debrecen - Természettan tanárok, irány az ökoiskola – javasolja az egyetem.

Tizennyolc éve akkreditáltatta, 2012-től pedig az elhelyezkedési nehézségek miatt már nem indított környezettan tanár szakot a Debreceni Egyetem. Tehát a közel két évtizeddel ezelőtt, az akkori társadalmi igényekre életre hívott egyetemi képzést biztosító tanári szak „pályafutása” nem egy fáklyásmenet.

Becsapottnak érzi magát

Ezt támasztja alá a szerkesztőségünkhöz fordult egyik környezettan tanár, aki egyértelmű kérdést tett fel: „Mire jó a környezettan tanár elnevezésű egyetemi diploma?” Majd saját tapasztalata alapján válaszolt is: „Semmire, azaz arra, hogy aki ilyen szakot végzett, legyen egyetemi végzettsége.” Ezen kívül semmire sem mennek vele. Mi több, ő magát megvezetettnek érzi, mert annak idején félévenként beletett 175 ezer forintot, plusz az idejét, mert azt ígérték neki, hogy a négy természettudományi tantárgyat (fizika, kémia, biológia, földrajz) taníthatja. És mivel egyetemi diplomáról van szó, a középiskolában. Ehhez képest sehol nem ismerik el végzettségnek a környezettan tanári diplomát, nem alkalmazzák, tanácstalan, de nem csak ő, hanem a legtöbben, akik ilyen szakon diplomáztak.

Vannak lehetőségeik

A Debreceni Egyetemtől kapott tájékoztatás szerint hazánkban 1998-ban jelent meg a Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia annak érdekében, hogy Magyarországon a környezeti tudatformálás eredményeképpen a természeti és emberi környezet állapotában tartós és megalapozott javulás következzen be. Cél volt az is, hogy a pedagógusoknak is legyen áttekintésük a legfontosabb társadalmi jelenségek és a környezeti nevelés kapcsolatáról, javuljon a környezeti nevelők együttműködése. Mindezek okán kívánatos és logikus lépés volt a környezettan tanári szak életre hívása. A képzettséggel történő elhelyezkedés nehézségeivel azonban már elég korán szembesült a Debreceni Egyetem, így 2012-ben már nem vettek fel jelentkezőt, 2014-től pedig a képzési programjában sem szerepel a környezettan tanári szak, amit azóta sem hirdetett meg. Ettől függetlenül a környezettan tanári diplomával rendelkezők számos helyen használhatják a diplomájukat. Például – javasolja az egyetem – a környezeti tantárgycsoport tárgyait (ide tartozik a természetismeret, ember és környezete is) taníthatják különböző iskolatípusokban az 5−12. osztályok diákoknak, valamint irányíthatják a környezeti nevelés tantermi oktatását, illetve iskolán kívüli formáit (erdőpedagógia, zoopedagógia, terepgyakorlatok szervezése, ökoiskolai program elkészítése). A környezettan tanároknak elsősorban a ökoiskolai címet elnyert oktatási intézmények kínálhatnak perspektívát.

HBN–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában