Helyi közélet

2015.11.01. 15:05

Egy fej C-vitamin

Debrecen - Mosolyog a szervezetünk, ha ősszel savanyítunk.

Debrecen - Mosolyog a szervezetünk, ha ősszel savanyítunk.

A télire elrakott savanyú káposzta nem veszíti el a C-vitamin tartalmát ízletes és természetes támogatója az őszi, hűvös, nyirkos hónapokra kissé már lemerülő szervezetünknek. Faar Ida életmód-blogger kedvelt ételalapanyaga. – A hideg idő beköszöntével irdatlan mennyiségeket képes megenni belőle – pusztán megelőzési célzattal. Ez az erjesztéssel tartósított „csodaszer” megérdemli, hogy bővebben is foglalkozzunk vele – vallja és el is mondja, miért.

A savanyú káposzta olcsó, és mindenhol kapható téli vitamin (A-, C-, B-,) és ásványi anyagforrás (kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, folsav, nátrium); erősíti az immunrendszert; megelőzi a daganatos betegségek kialakulását (főként a gyomor, a bélrendszer, a tüdő, az emlő, és a petefészek rosszindulatú megbetegedéseit); erjedése során olyan jótékony baktériumok keletkeznek, amelyek kedvező hatással vannak a bélflórára; kedvezően hat a bélmozgásra, fontos szerepe van a normális bélműködés fenntartásában, a székrekedés megelőzésében, kezelésében; mustárolaj tartalma véd a fertőzésekkel szemben; csekély a kalória mennyiség benne, ezért a fogyókúrázók kedvenc alapanyaga lehet; a magas rosttartalma miatt hamar teltségérzetet okoz; csökkenti a koleszterin szintet; gyorsítja az anyagcserét; vízhajtó, méregtelenítő; csökkenti a reumás és a köszvényes tüneteket; megelőzi a gyomorfekélyt; gyógyítja a vérszegénységet; kiváló antioxidáns; gyulladáscsökkentő; segíti a sebgyógyulást; megszünteti az idegességet. Ezek után a kipróbálásra ingerlő alábbi receptek eredményének íze már csak „hab a tortán”.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában