Helyi közélet

2015.11.08. 16:58

Egy csomó mindenre jók a kallódó befőttes üvegek

Debrecen - Miért költenénk több ezret lakásunk dekorálására, ha fillérekből is lehet csodásat alkotni?

Debrecen - Miért költenénk több ezret lakásunk dekorálására, ha fillérekből is lehet csodásat alkotni?

Talán nincs is olyan háztartás a megyében, ahol ne kallódna néhány üres befőttesüveg. Ezeket mindig pakolásszuk, dugdossuk, vagy csak szimplán a szelektív hulladékgyűjtőben landolnak, miközben akár a legegyszerűbb, hagyományosabb formájúból is fantasztikus dekorációt, sőt akár ajándékot készíthetünk. Mai összeállításunkban bemutatjuk, hogyan lehet új életet lehelni a meggybefőtt helyére az üvegbe, üvegre.

Konyhába, fürdőbe

Nem csak azért kell a konyhába menni, mert ott van a legtöbb a használaton kívüli, vagy hamarosan kiürülő üvegből, hanem mert ott is jól újrahasznosíthatóak. A szépen kimosott üvegeket akár matt, akár fényes üvegfestékekkel is kidekorálhatjuk, konyhánk színeihez passzolóan, de „tisztán” is hagyhatjuk, hogy jól látsszon a bele töltött föld, a bele ültetett fűszernövény. Vagy a különböző konyhai eszközök, amiknek remek kis tárolója lehet néhány falra erősített befőttesüveg.

Ugyanezt a technikát egyébként a fürdőszobában is alkalmazhatjuk, egyen tárhelyet kialakítva a fültisztító pálcikáknak, vattapamacsoknak, fürdőgolyóknak stb. A kicsit türelmesebbek pedig akár szappanadagolót is készíthetnek, ha átfúrják az üveg kupakját és hozzáillesztenek egy régi vagy más használaton kívüli adagoló fejét. Átpingálva csodás és különleges látványt nyújt.

Hógömbök házilag

A személyes kedvenceink azonban így karácsony közeledtével a házilag elkészíthető hógömbök, amikhez vízálló ragasztó, műanyag figurák (a fém rozsdásodna), műanyag fenyőágak, desztillált víz, némi csillámpor, glicerin és türelem kell csupán.

A kupakot megtisztítva várjuk meg, amíg teljesen megszárad és a vízálló ragasztót vagy epoxy gyantát kenjük az aljára és ragasszuk rá a dekorációt (pl. télapó, hóember, kis szánkó, vagy akár toboz, fenyőág stb.) Várjuk meg a teljes száradást. Töltsük fel az üveget majdnem a pereméig desztillált vízzel és mehet bele a csillámpor, plusz a glicerin. Utóbbiból csak keveset, mert különben a csillámpor nem kavarogni fog, hanem leülepszik az aljára. Utána óvatosan rátesszük a tetőt, alaposan rácsavarjuk, s igény szerint kívülről is dekoráljuk a kész művet. A legjobb erre a célra a bébiételes üveg, de bármilyen szép darabot választhatunk.

HBN–SZFÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában