Helyi közélet

2015.11.05. 14:40

Az vagy, amit eszel

<em>Elképesztő méretű ellenállást váltott ki az emberekből a WHO bejelentése: a vörös húsok, főképp a feldolgozott termékek, mint a felvágottak és a kolbász, rákkeltőek</em>. Sz. Fabók Ágnes jegyzete.

Elképesztő méretű ellenállást váltott ki az emberekből a WHO bejelentése: a vörös húsok, főképp a feldolgozott termékek, mint a felvágottak és a kolbász, rákkeltőek. Sz. Fabók Ágnes jegyzete.

Kilencmillió magyar, na jó, legyen hét és fél – ha nem számítjuk a vegákat és a babákat – horkant fel: a kolbásztól, a magyarok szent gráljától, gasztro kultúránk sarokkövétől coki! Mert át lehet szoktatni minket a cukorról az édesítőszerre, a fehér kenyérről a barnára, a zsírról az olajra, de olyan Isten nincs, hogy a kolbászunkat, pláne meg a szalonnánkat adjuk! Mindenki hőbörgött – főleg a Facebookon –, néhány leleményes „kolbászlobbista” pedig rögtön ajánlgatta szolgálatait: ingyen begyűjti a káros terméket, és meg is „semmisíti” azokat gyomrának nedveivel. De félre a tréfával, s elő az ősi bölcsességgel: az vagy, amit megeszel. Ez azonban nem azt jelenti, hogy akkor vagy igaz magyar, ha kolbászt eszel. Az onkológus szerencsére mutat egérutat: mértékkel azt is szabad. Ej, ha a mértékletességet úgy be tudnánk építeni a magyarságtudatunkba, mint a kolbászt, sok bajtól kímélnénk meg magunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában